Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Baboses marines » Felimare fontandraui es / en

Nom científic: Felimare fontandraui

(Pruvot-Fol, 1951)

Nom comú:

Grup: 14. Mol·luscs - Baboses marines

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins a 25 m

Mides: Fins a 4 cm

Com és?

És un nudibranqui de cos allargat, que pot arribar als 4 centímetres de longitud. A la part anterior presenta un parell de rinòfors (banyes) laminats i en la part posterior una corona de brànquies unipinnades que envolten l’anus. És d’un color blau obscur, sobre el qual es disposen una sèrie de línies grogues o blanquinoses. La línia central del cos és blanca o groguenca, i recorre el cos des dels rinòfors (on forma una espècie de T o àncora), fins al plomall branquial, que l’envolta. Aquesta pot estar partida longitudinalment permetent veure el blau del fons, i també fragmentada. La vora de la superfície dorsal presenta una línia groga, i paral·lela una altra de color blau celesta característica que pot estar més o menys fragmentada. Els rinòfors són de color blau obscur i presenten una taca a la base, les brànquies són també de color blau obscur i tenen un eix groc i dues línies a la part externa de cada una.

 

On viu?

Viu entre pedres i algues fins a una fondària d'uns 25 metres.

 

Com s’alimenta?

Es creu que s’alimenta d'esponges com Dysidea, Cacospongia mollior  o Spongia virgultosa.

 

Com es reprodueix?

Són hermafrodites (disposen d'aparell reproductor masculí i femení); l’aparell masculí es desenvolupa primer, i quan entra en regressió es desenvolupa el femení. Així, els individus joves són mascles i els vells femelles.

 

Es pot confondre?

Felimare fontandraui es pot confondre a vegades amb variants blavoses de Felimare picta, però aquesta disposa d’unes formacions dèrmiques del mantell (bonys blanquinosos que tenen a la part inferior de la vora del mantell) que Felimare fontandraui no té. A més, el color de les postes és diferent, les de Felimare fountandraui són de color blanc.

 

Curiositats

· El gènere Felimare és força nou. De fet abans tots aquests nudibranquis se'ls coneixia com a Hypselodoris.

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Subclasse: Opistobranchia, Ordre: Nudibranchia, Subordre: Doridina, Superfamilia: Eudoridoidea, Família: Chromodorididae

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB