Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Baboses marines » Felimare tricolor es / en

Nom científic: Felimare tricolor

(Cantraine, 1835)

Nom comú:

Grup: 14. Mol·luscs - Baboses marines

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins als 15 m

Mides: Fins a 15 mm

Com és?

Té un cos allargat amb la part dorsal llisa. Mesura uns 2-3 centímetres aproximadament en estat adult. Segons la seva mida, presenta 5-15 laminetes als rinòfors. Les brànquies es disposen en cercle al voltant de l'anus. Els tentacles orals són curts i gruixuts. El color base del cos és blau fosc, amb una sèrie de línies que, en funció de la mida de l'individu van del color blanc a l'ataronjat, passant pel groc. Té una línia central que el travessa longitudinalment, ampla, que envolta les brànquies. Entre aquesta línia central i la línia que envolta el marge del mantell, groga també, s'aprecien una mena de línies discontínues d'un color blau més clar, gairebé blanquinós. Als exemplars joves la línia central és blanca, esdevenint groga a mesura que maduren, o ataronjada si l'individu és d'una mida considerable respecte la resta. Els rinòfors i les fulles branquials tenen un color més fosc que la resta del cos. Les brànquies tenen unes petites línies que les travessen de dalt a baix, de color groc.

 

On viu?

En fons rocosos, fins a 15 metres de profunditat, a partir de l'infralitoral superior. Els juvenils més petits d'1 centímetre són freqüents en ambients infralipidícoles (sota les pedres). Els podem trobar a l'oest de la Mediterrània i a l'est de l'Atlàntic.

 

Com s'alimenta?

Bàsicament d'esponges del gènere Dysidea, com Dysidea avara.

 

Com es reprodueix?

Són hermafrodites, actuen com a mascle i femella alhora.

 

Es pot confondre?

Per a alguns autors és considerada com a sinònim de Felimare midatlantica, problema degut a les incompletes descripcions fetes a principis i mitjans del segle XIX de l'espècie i a la semblança dels exemplars descrits amb juvenils d'altres espècies del gènere i amb els adults de Felimare orsinii.

 

Curiositats

· Rep altres noms considerats sinònims: Doris tricolor i Hypselodoris midatlantica (que, com hem vist més amunt, causa confusions).

· El gènere Felimare és força nou. De fet abans tots aquests nudibranquis se'ls coneixia com a Hypselodoris.

· S'ha aconseguit mantenir exemplars al laboratori durant uns quants mesos només amb l'esponja Dysidea avara com a font d'alimentació.

· Rep el nom de tricolor perquè té tres colors principals representats al seu cos: blau marí, groc (o ataronjat segons la mida de l'individu) i blanc.

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Ordre: Nudibranchia, Família: Chromodorididae, Gènere: Felimare

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB