Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Baboses marines » Felimida luteorosea es / en

Nom científic: Felimida luteorosea

(von Rapp, 1827)

Nom comú:

Grup: 14. Mol·luscs - Baboses marines

Tipus paisatge: Immersió fonda

Fondària: Fins a 50 m

Mides: Fins a 5 cm

Com és?

És un nudibranqui que pot mesurar entre 3 i 5 cm. Cos ovalat. La corona de brànquies està situada en la part posterior del seu cos amb 9 rames unipinnades. Color del cos violeta - porpra intens, amb taques ovalades o rodones en el dors, de color grogues amb el marge blanc. Marge del mantell groc.

 

On viu?

Viu en fons rocosos, sobre esponges i praderies marines. Es troba des d'aigües superficials fins per sota dels 50 metres de fondària.

 

Com s'alimenta?

S'alimenta d'esponges del gènere Spongionella, raspant-les amb la seva ràdula (una estructura que es localitza a la base de la boca i que està especialitzada en raspar aliment).

 

Com es reprodueix?

Com la majoria de nudibranquis són hermafrodites creuats (poseeïxen els dos sexes, femení i masculí, però es reprodueixen amb un altre individu intercanviant l'esperma). Es creu que es reprodueixen durant els mesos de primavera i estiu.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb Felimida luteopunctata. Aquesta última, però, s'ha citat en aigües del sud de la península Ibèrica i no pas a la Costa Brava. Felimida luteopunctata té, a més, una línia marronosa fosca just per sobre del marge groc del mantell. En Felimida luteorosea aquesta franja fosca és absent.

 

Curiositats

· La part posterior del peu sobresurt per darrere del mantell, en forma de cua

· No s'adapta a la vida en aquari, ja que les esponges de les que s'alimenta no sobreviuen molt en aquestes condicions

· Etimologia de l'espècie: Luteorosea «de color groc i rosa»

· L'any 2012 el gènere Chromodoris, a proposta de Johnson & Gosliner, es va traslladar de forma provisional al génere Felimida. És per tant força habitual que trobem aquest nudibranqui descrit amb el sinònim de Chromodoris luteorosea, que actualment ja no és científicament acceptat. Abans també se l'havia anomenat Glossodoris.

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Subclasse: Heterobranchia, Infraclasse: Opisthobranchia, Ordre: Nudibranchia, Família: Chromodorididae, Gènere: Felimida

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB