Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Heterobranquis » Flabellina cavolini es / en

Nom científic: Flabellina cavolini

(Verany, 1846)

Nom comú:

Grup: 14. Mol·luscs - Heterobranquis

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 10 m

Mides: Fins a 12 mm

Com és?

Aquest animal presenta un cos de color blanc opalí translúcid de només 12 mil·límetres de longitud amb una amplada decreixent des de la part anterior a la posterior. Per transparència es poden distingir dues taques violetes al cap per davant dels rinòfors corresponents a les mandíbules. Al cap es visualitzen rinòfors i tentacles orals llargs, mentre que al llarg de tot el cos presenta ceres dorsals disposades en 5-6 parells de grups, naixents cadascuna d'un peduncle comú, distribuïdes en la part anterior de manera oposada i de manera alternada en la part posterior. Aquestes ceres són gruixudes i de color vermellós a causa de les prolongacions de la glàndula digestiva, i els seus àpexs són blanquinosos; són els anomenats "cnidosacs", lloc d'emmagatzematge de les cèl·lules dels hidrozous.

 

On viu?

El seu hàbitat comprèn tot el Mediterrani, a les zones costaneres de no més de 10 metres de profunditat, sobretot a les vores rocoses amb algues. No obstant això, es tracta d'una espècie d'escassa abundància.

 

Com s'alimenta?

Amb ajuda de la seva ràdula triseriada és capaç de triturar i raspar les cèl·lules dels cnidaris dels quals s'alimenta i després absorbir les partícules alimentàries cap a la glàndula digestiva, que fa la funció de fetge, pàncrees i intestí a la vegada. Se sap del cert que s'alimenta d’hidrozous com Eudendrium.

 

Com es reprodueix?

Aquests animals són hermafrodites, és a dir, un individu presenta alhora el sexe masculí i femení. La fecundació és creuada, evitant així l'autofecundació. La larva bel·lígera resultant acaba desenvolupant-se en un gasteròpode juvenil.

 

Es pot confondre?

Presenta un aspecte pràcticament idèntic a Flabellina gaditana, amb la qual comparteix el mateix hàbitat, encara que aquesta té taquetes blanques a les cerates, que en F.cavolini són pràcticament absents. Ulls inexperts també podrien confondre exemplars petits de Cratena peregrina amb Flabellina cavolini, tot i que els colors ataronjats i blavosos de les cerates de C.peregrina haurien de ser suficients per a descartar una confusió.

 

Curiositats

· El nom de cavolini fa honor a Fillipo Cavolini (1756-1810), un dels més antics biòlegs marins, que va publicar nombrosos articles sobre pòlips, peixos i crustacis.

· Al 2017 aquesta especie va canviar de nom per adoptar l'actual. Abans se la coneixia també com a Calmella cavolini.

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Subclasse: Heterobranchia, Infraclasse: Opisthobranchia, Ordre: Nudibranchia, Subordre: Dexiarchia, Infraorden: Aeolidida, Superfamília: Flabellinoidea, Família: Flabellinidae, Gènere: Flabellina


Glossari

Cera: apèndix dorsal amb cnidosacos
Cnidosac: acumulació de cnidòcits
Cnidòcits: cèl.lula exclusiva dels cnidaris que segrega substàncies urticants amb funció de defensa davant els depredadors o com atac cap a les preses

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB