Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 16. Crustacis » Galathea strigosa es / en

Nom científic: Galathea strigosa

(Linnaeus, 1767)

Nom comú: Cat: Sastre; Cast: Sastre; Eng: Spinous squat lobster; Fr: Galathée multicolore; It: Sacmpa salvadega; De: Bunte galathea

Grup: 16. Crustacis

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins a 600 m

Mides: Fins a 12 cm

Com és?

La forma general del cos és ovoide. Té l’abdomen escurçat, sempre plegat en la part ventral. És de color taronja viu i té les cavitats oculars i unes bandes transversals al dors de color blau violaci. Les pinces, que corresponen al primer parell de potes, són d'una longitud d'1,5 vegades superior a la del cos i presenten espines, encara que la resta de potes són més espinoses.

 

On viu?

Viu al litoral rocós profund, en esquerdes, petites grutes o sota pedres, on romanen durant el dia. Normalment, surten de nit per alimentar-se. Generalment es pot trobar a partir de 20 metres de profunditat, però en coves se’l pot trobar fins a quasi la superfície. En alguna ocasió s'han trobat fins a 600 metres.

 

Com s’alimenta?

S’alimenta de detritus orgànics que captura amb el seu tercer parell de llargues potes maxil·lars. Amb aquestes potes escombra el terra, i recull i es porta a la boca les partícules. Les segones potes maxil·lars seleccionen les partícules que li interessen.

 

Com es reprodueix?

Presenten sexes separats (són dioics). El període reproductiu és de desembre a agost. Després de la fecundació, la femella incuba els ous durant unes setmanes abans de l'eclosió. Presenten diversos estadis larvaris que formen part del zooplàncton abans d'assentar-se al fons. La larva zoea (segon estadi larvari) és més primitiva que la resta de crancs i llagostes, i s'assembla més a la de les gambes. La seva esperança de vida podria ser d'uns 5-10 anys.

 

Es pot confondre?

No, gràcies a les bandes de color blau violaci que presenta al seu dors.

 

Curiositats

· És comestible, però no es pesca per a la seva comercialització.

 

Taxonomia

Fílum: Arthropoda; Subfílum: Mandibulata; Superclasse: Crustacea; Classe: Malacostraca; Subclasse: Eumalacostraca; Superordre: Eucarida; Ordre: Decapoda; Subordre: Anomura; Família: Galatheidae; Gènere: Galathea

 

Enllaç al glossari

 

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB