Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 24. Glossari » · Gasteròpode es / en

Nom científic: · Gasteròpode

Nom comú:

Grup: 24. Glossari

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària:

Mides:

Cavitat pal·lial: És una cavitat formada pel mantell. També s’anomena cavitat del mantell. La seva funció és protegir els ctenidis i alguns òrgans sensorials. En aquesta cavitat també desemboquen els conductes reproductors i excretors de l’animal. En la majoria dels gasteròpodes es troba a la part anterior del cos i, normalment, està oberta al medi per tal que hi hagi una renovació continua d’aigua. No obstant, hi ha alguns cargols com Hexaplex trunculus que la tenen tancada i la renovació es fa gràcies a un sifó.

 

Closca: La secreten les cèl·lules del mantell. Consta de vàries capes calcàries (carbonat càlcic) disposades unes a sobre de les altres. A més a més, per sobre sol haver-hi una capa orgànica anomenada periostrac. És molt variable en quan a forma, mida i color. Aquesta variabilitat ens dóna informació sobre el possible hàbitat i/o comportament dels animals en qüestió. També se l’anomena conquilla. En alguns grups aquesta closca és interna com en alguns opistobranquis o ha desaparegut com en els nudibranquis.

 

Ctenidi: És la brànquia típica dels mol·luscs. Aquesta brànquia, com el seu nom indica, té forma de ploma i està formada per un eix central i dues bandes de filaments, una a cada lateral de l’eix principal. Normalment trobem dos ctenidis.

 

Mantell: És un òrgan musculós que forma la paret del cos. El mantell és l’encarregat de formar la cavitat pal·lial on es resguarden els ctenidis. A més a més el mantell secreta i forma la closca típica dels mol•luscs.

 

Opercle: Peça de forma ovalada que té la funció de tapar i tancar certes obertures en els éssers vius.

 

Ràdula: Estructura bucal típica dels mol·luscs. Està formada per una cinta on trobem varies fileres de dents molt petites que tenen funció raspadora. La ràdula té caràcter taxonòmic, és a dir, ens serveix per a diferenciar entre espècies.

 

Sifó: Embut muscular que comunica l’exterior amb la cavitat pal·lial. El sifó pot tenir funcions molt diverses; alguns gasteròpodes per exemple, l’utilitzen per renovar l’aigua de la cavitat pal·lial i poder respirar. A més a més, els òrgans sensorials que trobem a la cavitat pal•lial són capaços de detectar preses gràcies a aquesta entrada d’aigua constant.

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB