Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 16. Crustacis » Gnathophyllum elegans es / en

Nom científic: Gnathophyllum elegans

(Risso, 1816)

Nom comú: Cat: Gambeta arlequí; Cast: Drimo, Gamba abejorro, Camarón de lunares; Fr: Crevette drimo, Crevette arlequin; Eng: Spotted bumblebee shrimp

Grup: 16. Crustacis

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins a 40 m

Mides: Fins a 3 cm

Com és?

Gamba petita, d’uns 3 centímetres, inconfusible pel seu abdomen rabassut i allargat de color marró fosc quasi negre amb petits punts grocs. Té el rostre molt curt i dentat i els ulls poc sortints. La primera parella d’extremitats té pinces i és molt més curta que la segona i, com les antenes i la cua, són blanques gairebé transparents. La resta de potes són blavoses o violàcies. Té activitat nocturna i s’alimenta de petits organismes. Els mascles arriben als 2 centímetres i són més petits que les femelles, que poden assolir els 4 cm.

 

On viu?

Viu sobre fons amb roques i coralls, a coves i a prats de Posidònia, des de les aigües superficials fins als 40 metres de profunditat. La seva distribució abasta el Mar Mediterrani, la costa Atlàntica d’Espanya, Portugal i l’oest africà fins a les illes de Cap Verd.

 

Com es reprodueix?

Té dues èpoques de desovament durant l’any: una al juny-juliol i una altra al setembre-octubre. Els ous, com les potes, són de color violeta.

 

Es pot confondre?

És inconfusible pel seu aspecte, però a la costa Atlàntica pot compartir el seu hàbitat amb Gnathophyllum americanum, que té una forma similar, però el seu cos és ratllat negre i groc.

 

Curiositats

· És una espècie poc comú i molt espantadissa quan se sent descoberta.

· Acostuma a quedar-se entre les pues d’alguns eriçons de mar com Arbacia lixula per protegir-se dels seus possibles depredadors i també sota les pedres.

· Sovint és criada per viure en aquaris.

 

Taxonomia

Fílum: Arthropoda; Classe: Crustacea; Ordre: Decapoda; Família: Gnathophyllidae; Gènere: Gnathophyllum

 

Enllaç al glossari

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB