Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Gobius geniporus es / en

Nom científic: Gobius geniporus

Valenciennes, 1837

Nom comú: Cat: Gobi de Valenciennes, burret, cabot, ruc. Cast: Góbido poroso. Eng: Slender goby. Fr: Gobie svelte. It: Ghiozzo geniporo.

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió en sorra

Fondària: 10-30 m

Mides: Fins a 16 cm

Com és?  

Aquesta espècie té el cos esvelt, comprimit per darrere i recobert d’escates. El cap es ample, gruixut, amb el perfil anterior arrodonit des de la boca fins als ulls, ovalats i molt pròxims entre si. La boca no és molt gran, però té els llavis carnosos i la mandíbula prominent. A les galtes s’aprecien nombrosos porus. El disc format per les aletes ventrals té la vora posterior tallat. El color és marró jaspiat, amb una sèrie de taques rectangulars fosques alternades amb taques més clares. Una marca fosca irregular sota els ulls permet diferenciar-lo d'altres gobis. 

 

On viu?

S'acostuma a observar en fons sorrencs o llimosos, a prop d'herbassars o roques. Seran els individus més adults els que, a vegades, tendeixen a amagar-se en zones més rocoses. És una espècie bastant comuna a tota la Mediterrània.

 

Com s’alimenta?

S’alimenta de mol·lusc i petits crustacis. 

 

Com es reprodueix?

L'època de reproducció és entre abril i maig. Els mascles es reconeixen entre ells pels radis de la primera aleta dorsal, que sobresurten de la membrana interradial.

 

Es pot confondre?

Es pot arribar a confondre amb el Gobius fallax Sarato, 1889 o amb el Gobius buchichi (Steindachner, 1870).

 

Curiositats

· És fàcil apropar-se, ja que confia en la seva coloració mimètica sobre el fons arenós.

· La coloració i la forma dels individus més joves han arribat que s'esmentin com Gobius arenae Bath, 1972. En realitat, però, aquest serà un sinònim del Gobi de Valenciennes.

 

Taxonomia

 Fílum: Chordata, Subfílum: Vertebrata, Infrafílum: Gnathostomata, Classe: Osteichthyes, Subclasse: Actinopterygii, Ordre: Perciformes, Família: Gobiidae, Gènere: Gobius

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB