Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Gobius xanthocephalus es / en

Nom científic: Gobius xanthocephalus

Heymer & Zander, 1992

Nom comú: Cat: Gobi de cap groc; Cast: Gobio de cabeza dorada; Eng: Golden goby; Fr: Gobie doré

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió en sorra, Immersió poc fonda

Fondària: Fins als 40 m

Mides: Fins a 10 cm

Com és?

És una espècie de gobi amb el cos cilíndric, una mica comprimit lateralment, de coloració grisa amb taques fosques, entre marronoses i vermelloses, i un cap més o menys groc. Sovint presenta una taca fosca en l'axil·la de les aletes pectorals.

 

On viu?

Es troba essencialment en fons rocosos de falles, pedregals i coral·lígens fins als 20 metres de profunditat, generalment en grups.

 

Com s’alimenta?

S’alimenta d’algues, petits mol·luscs, crustacis i poliquets, entre d'altres.

 

Com es reprodueix?

El mascle busca un lloc adequat perquè la femella pongui els ous, que solen ser longitudinals i disposen d’uns filaments especials d’ancoratge en un dels extrems. Són vàries les femelles que poden pondre ous en un mateix niu d’un sol mascle. És aquest qui cuida d’ells fins a la seva eclosió.

 

Es pot confondre?

Es podria confondre amb Gobius bucchichii per les taques fosques del cos. Els tons vermellosos de Gobius xanthocephalus, visibles a poca fondària, pemetent que se'l distingeixi amb certa facilitat. Els tons groguencs del cap també són un tret característic que permet reconèixer aquest gobi.

 

Curiositats

· Aquesta espècie es va descriure com a tal el 1992, una data força recent. Abans se citava amb el nom de Gobius auratus Risso, 1810, però avui dia es considera que són espècies diferents. Per aquest motiu hi ha poca informació sobre la seva distribució.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Subdivisió: Vertebrata, Superclasse: Gnathostomata, Classe: Actinopterygii, Ordre: Pisciformes, Família: Gobiidae, Gènere: Gobius

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB