Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 05. Esponges » Guancha lacunosa es / en

Nom científic: Guancha lacunosa

(Johnston, 1842)

Nom comú: Cast: Clatrina pedunculada; Fr: Clathrine pédonculée; Eng: Pedunculated clathrina

Grup: 05. Esponges

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària:

Mides: Fins a 3 cm

Com és?

És una esponja calcària fàcilment reconeguda pel seu cos globular sobre una fina tija. És d’estructura fràgil i observable en la seva perifèria, tot i que sovint és difícil de veure a causa de la seva petita mida. Presenta una alçada màxima de fins a 3 centímetres, però cal dir que la majoria d’espècimens registrats tenen entre 1 i 2 cm d’alçada. L’osculum és petit (de 3 a 5 mm) i es troba a la part superior de l’esponja. L’estructura de pedra calcària, que dóna rigidesa a l’organisme, es compon d’espícules calcàries triactines (tres punts) i diactines (dos punts), localitzades en la mesoglea, substància gelatinosa que separa l’ectoderma de l'endoderma. És un organisme de color blanquinós, gairebé transparent. La contracció de l’organisme és molt difícil d’apreciar.

 

On viu?

Organisme bentònic que es troba a partir d’un metre de fondària fixat a qualsevol mena de suport rígid (roques, còdols, coralls...). Viu en un medi ombrejat o lleugerament exposat a la llum. Es troba en les costes atlàntiques de la vora d’Europa i en el Mediterrani.

 

Com s’alimenta?

S’alimenta mitjançant la filtració gràcies a porus inhalants distribuïts sobre la superfície de l’organisme que presenten abundants coanòcits.

 

Com es reprodueix?

Pot reproduir-se de manera asexual mitjançant la fragmentació, gràcies a la totipotència que presenten les seves cèl·lules. També pot reproduir-se via sexual amb la intervenció d’òvuls i espermatozoides.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb Guancha blanca. Mitjançant un reconeixement microscòpic es pot apreciar com Guancha blanca presenta oxeas, un tipus d’espícules, mentre que Guancha lacunosa no en presenta.

 

Curiositats

· A vegades viu sobre closques de petxines buides com a mètode de protecció.

· També és coneguda amb el nom de Clathrina lacunosa, nom actualment no acceptat.

 

Taxonomia

Fílum: Porifera, Classe: Calcarea, Subclasse: Calcinea, Ordre: Clathrinida, Família: Clathrinidae, Gènere: Guancha

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB