Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Baboses marines » Hancockia uncinata es / en

Nom científic: Hancockia uncinata

(Hesse, 1872)

Nom comú: Fr: Hancockia à crochets; It: Nudibranchio uncinato

Grup: 14. Mol·luscs - Baboses marines

Tipus paisatge: Immersió en praderia

Fondària: Fins a 30 m

Mides: Fins a 15 mm

Com és?

És un nudibranqui a vegades lleugerament translúcid de color rosa, vermell o verd, amb taques blanques al voltant de tot el dors. El seu cos és allargat, com si fos una eruga o cuc i mesura uns 10 mil·límetres, a vegades 15 mm. Damunt del cos té 5 o 6 parelles d'apèndix en forma de maça, disposats de forma asimètrica i alternada, amb la punta més eixamplada que la base. Els rinòfors estan envoltats per una baina alta, són blanquinosos, a vegades una mica transparents, i acaben amb una petita bola característica. Del vel que envolta el cap sobresurten dos lòbuls amb forma de mà, força característics, amb funcions tàctils. com si es tractés de dues antenes.

 

On viu?

La major part dels registres són de golf de Biscaïa i més al nord fins a Irlanda. No obstant això també l'han registrat a la Mediterrània, a França, Espanya, Nàpols. És troba en fons rocosos o en praderies de fanerògames, a partir de fondàries molt reduïdes, sempre allà on hi hagi abundància d'aliment.

 

Com s'alimenta?

Sembla que s'alimenta de pòlips d'hidraris.

 

Com es reprodueix?

Són hermafrodites sincrònics. És a dir, posseïxen alhora els sistemes genitals de mascle i femella i els dos són simultàniament eficients. Aquest òrgan sexual complex, pretén alhora emetre l'esperma de l'animal, rebre el del soci i fecundar els seus propis ous.

 

Es pot confondre?

La confusió pot ser fàcil amb nudibranquis de les famílies Tritoniidae i Dotidae, que mostren papil·les dorso-laterals semblants, típiques del subordre Dendronotina.

 

Curiositats

· És una espècie extremadament críptica, cosa que vol dir que es camufla molt bé. És per tant difícil de veure.

· El nom Hancockia està dedicat al biòleg i naturalista anglès Albany Hancock (1806-1873). Uncinata té el seu origen al llatí i vol dir corbat, per tant es refereix, probablement, a la forma dels apèndixs dorsals.

 

Taxonomia

Regne: Animalia, Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Subclasse: Opistobranquia, Ordre: Nudibranchia, Subordre: Dendronotina, Família: Hancockiidae

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB