Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 05. Esponges » Hemimycale columella es / en

Nom científic: Hemimycale columella

(Bowerbank, 1874)

Nom comú: Cast: Esponja con cráteres; Fr: Éponge à cratères; Eng: Crater sponge

Grup: 05. Esponges

Tipus paisatge: Immersió poc fonda, Immersió en coves

Fondària: Fins a 30 m

Mides: Incrustant, pot ocupar superfícies importants

Com és?

És una esponja sèssil que forma una gruixuda capa incrustant d’entre 1 centímetre com a mínim i 30 cm com a màxim. Té una consistència tova, flexible i força suau, a causa d'un esquelet format a base de fibres d’espongina i espícules silíciques. La seva superfície presenta nombrosos cràters, alguns en depressió, contenent cada un d’ells un o més porus, que li proporcionen un aspecte de rusc d’abelles. Els òsculs (forats per on l’aigua circula a través de l’organisme), protegits per una membrana perforada que actua com a filtre, són petits, d’un mil·límetre de diàmetre i difícils de reconèixer. Presenta un color que varia entre vermell brillant, ataronjat pàl·lid o rosa.

 

On viu?

Animal bentònic que viu adherit a substrats durs com pedra neta, roques o còdols. Es troba majoritàriament en la zona sublitoral i queda registrada bàsicament en l’oceà Atlàntic, el canal de la Mànega i al Mar Mediterrani. El seu desenvolupament òptim es duu a terme quan es troba en praderies de Posidònia o altres espècies vegetals.

 

Com s’alimenta?

S’alimenta per filtració.

 

Com es reprodueix?

Pot reproduir-se de manera asexual mitjançant la fragmentació, gràcies a la totipotència que presenten les seves cèl·lules. També es pot reproduir per via sexual amb la intervenció d’òvuls i espermatozoides. Aquest tipus de fecundació es dóna en un moment determinat de la temporada. És un animal hermafrodita.

 

Es pot confondre?

És fàcil confondre Hemimycale columella amb Phorbas fictitius. Per diferenciar-les cal saber que a Phorbas fictitius li manca un cercle de color clar al voltant dels cràters en depressió.

 

Curiositats      

· Pot viure fixada de manera directa sobre plantes o animals bentònics, com en els rizomes de Posidònia.

· Pot diferenciar-se d’altres espècies similars per les seves grans espícules amb forma de bastó en els extrems i per l’absència d’espícules de mida reduïda.

· Un dels seus principals depredadors és Geitodoris cf planata, un opistobranqui.

· Quan es molesta l’exemplar o aquest se sent en perill, tanca tots els ostíols en aproximadament 15 segons.

 

Taxonomia

Fílum: Porifera, Subfílum: Cellularia, Classe: Demospongiae, Ordre: Poecilosclerida, Subordre: Myxillina, Família: Hymedesmiidae, Gènere: Hemimycale

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB