Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 10. Cucs » Hermodice carunculata es / en

Nom científic: Hermodice carunculata

(Pallas, 1766)

Nom comú: Cat: Cuc de foc; Cast: Gusano de fuego; Eng: (Bearded) Fireworm; De: Feuerwurm

Grup: 10. Cucs

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins als 30 m

Mides: Fins a 30 cm

Com és?

El cuc de foc pertany a la classe dels Poliquets, el grup més gran i primitiu dels annèl·lids. Pot arribar a mesurar 35 cm de llargada i 2 cm d'amplada. El seu cos és allargat, deprimit per la part dorsoventral, i la seva secció transversal és cuadrangular. A més, està format per 125 segments idèntics, a excepció del cap i la cua. Al marge de cada segment es troben les brànquies lobulades i els parapodis i, disposats de forma regular, un conjunt de feixos de quetes blanquinoses, llargues, punxagudes, rígides i buides per dins, i, de vegades, dentades, que estan plenes de verí i que serveixen com a sistema de defensa. El ventre és de color groguenc, mentre que la zona dorsal és verdosa amb bandes transversals negre.

 

On viu?

Acostumen a trobar-se als fons rocosos d'algues, fins als 50 m de fondària. Es distribueixen des de la zona de l'Atlàntic oriental fins a les regions més meridionals del Mediterrani. També són abundants als esculls de coralls, sota les roques i als fons pantanosos.

 

Com s'alimenten?

De cucs de foc n'hi ha que són detritívors, paràsits o depredadors voraços, concretament de gorgònies i coralls tous i durs, com és el cas d'Acropora cervicornis (Lamarck, 1816). També es poden alimentar d'anèmones i de petits crustacis.

 

Com es reprodueixen?

Primerament els cucs de foc neden cap a la superfície de l'aigua per aparellar-se. Una vegada allà, les femelles comencen a emetre una brillantor verda fosforescent que atrau els mascles, els quals, també responen emetent flaixos de llum de manera sincronitzada. Quan ambdós sexes s'aproximen l'un amb l'altre, aquests alliberen les cèl·lules reproductores i es produeix finalment la fecundació.

 

Es pot confondre?

A causa de la seva vistositat i colors llampants no existeix possibilitat de confusió amb cap altre animal marí.

 

Curiositats

· Les quetes són blanques a causa de la seva composició en carbonat càlcic. D'aquesta forma destaquen sobre el fons vermell de la pell del cuc donant una aparença molt vistosa que serveix com a mode d'avís davant d'un depredador. D'aquesta coloració cridanera que adverteix d'un perill se'n diu patró aposemàtic.

· Davant l'atac d'un peix, per exemple, el cuc de foc es defensa clavant les quetes, les quals es trenquen molt fàcilment en el teixit i alliberen neurotoxines que produeixen irritació i sensació de dolor, però en cap cas provoca la mort. Els trossos de quetes restants són absorbides en qüestió de dos dies sense causar problemes més greus.

· En el cas de ferides en humans, el verí provoca una sensació de cremor molt dolorosa, d'aquí el nom del cuc. Els símptomes es poden agreujar fins a arribar a produir nàusees, vòmits, marejos i, fins i tot, pèrdua del coneixement. Aquest efecte, però, va disminuint en qüestió d'hores. Les quetes no es poden treure amb pinces; per la seva extracció, doncs, és necessari aplicar cinta adhesiva sobre la pell i posteriorment desenganxar-la. Per alleujar la sensació de dolor es recomana l'aplicació d'alcohol o amoníac.

 

Taxonomia

Fílum: Annellida, Classe: Polychaeta, Odre: Aciculata, Família: Amphinomidae, Gènere: Hermodice

 

Glossari

Parapodis: estructures especialitzades dels poliquets amb funció locomotora; en aquest cas, serveixen per nedar, desplaçar-se per la sorra i per crear un flux de corrent de partícules alimentàries.

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB