Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 10. Cucs » Hesione pantherina es / en

Nom científic: Hesione pantherina

Risso, 1826

Nom comú: Eng: Leopard worm; Fr: Ver léopard; De: Pantherwurm

Grup: 10. Cucs

Tipus paisatge: Immersió observant la vida de sota les pedres

Fondària:

Mides: Fins a 6 cm

Com és?

Hesione pantherina és un anèl·lid poliquet errant fàcilment reconeixible. El cos cilíndric presenta diversos segments a excepció dels costats. Aquests segments poden arribar als 5-6 centímetres de llarg. El dors és de color vermell-marronós, decorat amb petites línies clares que el creuen. El cap consta de quatre ulls, dues antenes petites i vuit parells de cirrus tentaculars. Consta d’uns llargs cirrus dorsals anellats que estan presents per sobre dels parapodis. Hi ha setze parells de parapodis acabats amb grans metxes de quetes. El tronc és llis.

 

On viu?

Es tracta d’una espècie cosmopolita que es pot trobar sota pedres, entre algues o també en sòls fangosos profunds (fins i tot en ports). Es troba distribuïda al llarg del Mediterrani, el canal de la Mànega, l’Atlàntic, el Mar Roig i el Pacífic.

 

Com s’alimenta?

En general, quan parlem dels Hesiònids, podem trobar alguns exemplars que són comensals d’equinoderms o fins i tot d’altres espècies de poliquets. En el cas d'Hesione pantherina, es tracta d’una espècie carnívora. Utilitza quimioreceptors i els seus cirrus tentaculars per caçar i manipular la presa.

 

Com es reprodueix?

Es tracta d’una espècie hermafrodita proteràndrica (sexes separats). Quan els individus són sexualment madurs (superats els dos anys d’edat) alliberen els gàmetes al medi i es dóna una fecundació externa. Com a resultat s’obtenen un seguit de larves planctotròfiques que romanen en el plàncton durant uns dos mesos. Posteriorment patiran una metamorfosi per transformar-se en juvenils i finalment arribaran a adults.

 

Es pot confondre?

No es pot confondre.

 

Curiositats

· Igual que molts anèl·lids, Hesione pantherina pot ser parasitada per gregarines i invertebrats unicel·lulars i macroscòpics.

· El nom de l’organisme ve d'Hesíone, que pot ser la filla del mariner argonauta Naupli, però també es podria tractar d'una de les oceànides, filles d'Oceà i Tetis. Pantherina significa lleopard a causa de les taques que té al dors.

 

Taxonomia

Fílum: Annèlida; Classe: Polychaeta; Subclasse: Palpata; Ordre: Aciculata; Subordre: Phyllodocida; Família: Hesionidae; Gènere: Hesione

 

Glossari

Comensal: Organisme que obté l’aliment a expenses d’un altre sense produir-li dany ni benefici.

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB