Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 16. Crustacis » Hippolyte prideauxiana es / en

Nom científic: Hippolyte prideauxiana

Leach, 1817

Nom comú:

Grup: 16. Crustacis

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins a 60m

Mides: Fins a 2cm

Com és?

És una gambeta petita, amb el cos transparent, però amb bandes clarament visibles de color ataronjat-vermellós, 4 o 5 de verticals i una d'horitzontal que recorre tot l'animal, des del cap fins a la cua. El rostre (o banya del cap) és clarament visible, més llarg que el globus ocular i presenta d'1 a 7 dents a la part inferior. La part superior del rostre mai està dentada, és rectilini. Presenta tenalles en el primer i segon parell de potes marxadores. Són de color vermellós. Els mascles assoleixen mides de fins a 1 centímetre, mentre que les femelles la poden doblar.

On viu?

Habita des d'aigües poc profundes fins als 60 metres de profunditat. Va ser descoberta al mar Adriàtic, però actualment se sap que es distribueix per tot el Mediterrani i per l'Oceà Atlàntic (costes d'Irlanda i del Regne Unit, costes de Madeira...). Sempre la trobarem vivint en associació amb crinoïdeus d'espècies com Antedon mediterranea, on s'amaga entre els seus braços, perfectament camuflada per la similitud entre el seu color i el del seu hoste.

Com s'alimenta?

Probablement s'alimenta de les partícules recollides pels crinoïdeus Antedon bifida Antedon mediterrania, amb els quals viu en associació.


Com es reprodueix?

Es reprodueixen a l'agost, quan el nombre femelles ovígeres (femelles que estan incubant els ous) és més abundant, tot i que aquestes també s'han trobat de maig a setembre.


Es pot confondre?

Les bandes ataronjades del tòrax d'aquesta gambeta, a més de l'associació habitual amb els crionoïdeus fan difícil que se la confongui.Curiositats

· És una gambeta realment difícil de veure.

· Els individus de l'Atlàntic són més robusts que els del Mediterrani.

· Abans es coneixia com a Hippolyte huntii ((Gosse, 1877). Altres sinonímies són: Bellidia huntii (Gosse, 1877) o Hippolye moorii (Leach, 1817).

 

Taxonomia

Fílum: Artropoda, Subfílum: Crustacea, Classe: Malacostraca, Subclasse: Eumalacostraca, Superordre: Eucarida, Ordre: Decapoda, Subordre: Pleocyemata, Infraordre: Caridea, Superfamília: Alpheoidea, Família: Hippolytidae, Gènere: Hippolyte

 

Enllaç al glossari

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB