» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns, Dimarts, Dimecres i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 16. Crustacis » Hippolyte varians es / en

Nom científic: Hippolyte varians

Leach, 1814

Nom comú: Cat: Gamba camaleó; Cast: Gamba camaleón, quisquilla de pradera; Eng: Chamaeleon prawn; Fr: Crevette des herbiers

Grup: 16. Crustacis

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins a 150m

Mides: Fins a 3cm

Com és?

És un gènere de gamba amb un rostre clarament visible, rígid i rectilini, amb 2 dents per la cara superior. Els peduncles oculars són força llargs. Presenten tenalles en el primer i segon parell de potes marxadores, les quals són robustes. Tenen també una espina dorsal i una antena al cefalotòrax. El tèlson (part caudal) presenta dos parells d'espines laterals. Els mascles medeixende 6 20 milímetres, mentre que les femelles poden arribar als 24mm (si no són ovígeres) o 32mm (si són ovígeres). El seu color varia segons el substrat: poden ser verdes o bé de coloracions grises, vermelles o marrons. Poden canviar el patró de coloració en 12-20 dies per tal d'assemblar-se al substrat algal.

 

On viu?

Viuen en una àmplia gamma de substrats, com en prats marins. Acostumen a viure entre algues, de les quals adopten el seu color degut a la gran capacitat cromàtica que presenten. Les podem trobar fins a 150 metres de profunditat, tot i que és més freqüent que apareguin en zones intermareals. Es distribueixen des de Noruega fins a les Canàries, Açores i Maderia (Atlàntic). Més rarament les podem trobar al Mediterrani o al Mar Negre.

 

Com s'alimenta?

Són omnívores, pasturen en prats marins o busquen l'aliment al substrat. S'alimenten de petits animals nedadors, així com de mol·luscs bivalves o gasteròpodes. 

 

Com es reprodueix?

Es creu que es reprodueixen a l'agost, quan el nombre de femelles ovígeres és més abundant. Se sap que Hippolyte varians presenta 5 estadis larvaris.

 

Es pot confondre?

Sinonímies: Caradina tenuis (Spence Bate, 1866), Hippolyte fascigera (Gosse, 1853), Hippolyte grayana (W. Thompson, 1853), Hippolyte smaragdina (Kroyer, 1841).

 

Curiositats

· Sovint s'associen amb cnidaris, com Macrorhynchia philippina (hidrozou), Tubularia indivisa (hidrozou), Alcyonium digitatum (octocoral·lari); amb equinoderms com Antedon bifida (crinoideu) o amb porífers com Haliclona oculata.

 

Taxonomia

Fílum: Artropoda, Subfílum: Crustacea, Classe: Malacostraca, Subclasse: Eumalacostraca, Superordre: Eucarida, Ordre: Decapoda, Subordre: Pleocyemata, Infraordre: Caridea, Superfamília: Alpheoidea, Família: Hippolytidae, Gènere: Hippolyte

 

Enllaç al glossari

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB