Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 16. Crustacis » Hippolyte varians es / en

Nom científic: Hippolyte varians

Leach, 1814

Nom comú: Cat: Gamba camaleó; Cast: Gamba camaleón, quisquilla de pradera; Eng: Chamaeleon prawn; Fr: Crevette des herbiers

Grup: 16. Crustacis

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins a 150 m

Mides: Fins a 3 cm

Com és?

És un gènere de gamba amb un rostre clarament visible, rígid i rectilini, amb 2 dents per la cara superior. Els peduncles oculars són força llargs. Presenten tenalles en el primer i segon parell de potes marxadores, les quals són robustes. Tenen també una espina dorsal i una antena al cefalotòrax. El tèlson (part caudal) presenta dos parells d'espines laterals. Els mascles mesuren entre 6 i 20 mil·límetres, mentre que les femelles poden arribar als 24 mm (si no són ovígeres) o 32 mm (si són ovígeres). El seu color varia segons el substrat: poden ser verdes o bé de coloracions grises, vermelles o marrons. Poden canviar el patró de coloració en 12-20 dies per tal d'assemblar-se al substrat algal.

 

On viu?

Viuen en una àmplia gamma de substrats, com en prats marins. Acostumen a viure entre algues, de les quals adopten el seu color a causa de la gran capacitat cromàtica que presenten. Les podem trobar fins a 150 metres de profunditat, tot i que és més freqüent que apareguin en zones intermareals. Es distribueixen des de Noruega fins a les Canàries, Açores i Madeira (Atlàntic). Més rarament les podem trobar al Mediterrani o al Mar Negre.

 

Com s'alimenta?

Són omnívores, pasturen en prats marins o busquen l'aliment al substrat. S'alimenten de petits animals nedadors, així com de mol·luscs bivalves o gasteròpodes. 

 

Com es reprodueix?

Es creu que es reprodueixen a l'agost, quan el nombre de femelles ovígeres és més abundant. Se sap que Hippolyte varians presenta 5 estadis larvaris.

 

Es pot confondre?

Sinonímies: Caradina tenuis (Spence Bate, 1866), Hippolyte fascigera (Gosse, 1853), Hippolyte grayana (W. Thompson, 1853), Hippolyte smaragdina (Kroyer, 1841).

 

Curiositats

· Sovint s'associen amb cnidaris, com Macrorhynchia philippina (hidrozou), Tubularia indivisa (hidrozou), Alcyonium digitatum (octocoral·lari); amb equinoderms com Antedon bifida (crinoideu) o amb porífers com Haliclona oculata.

 

Taxonomia

Fílum: Artropoda, Subfílum: Crustacea, Classe: Malacostraca, Subclasse: Eumalacostraca, Superordre: Eucarida, Ordre: Decapoda, Subordre: Pleocyemata, Infraordre: Caridea, Superfamília: Alpheoidea, Família: Hippolytidae, Gènere: Hippolyte

 

Enllaç al glossari

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB