Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 15. Briozous » Hornera frondiculata es / en

Nom científic: Hornera frondiculata

(Lamarck, 1816)

Nom comú:

Grup: 15. Briozous

Tipus paisatge: Immersió fonda

Fondària: A partir dels 30 m i fons als 100 m

Mides: Fins a 12 cm

Com és?

Briozou rígid, d’aparença delicada i de color crema, que creix formant branques cada cop més fines. Les branques estan totes situades en un mateix plà i creixen a partir d’un nucli sense tocar-se entre elles. Tot i que aquesta espècie sembla un sòl individu, en realitat el que estem veient és l'estructura d'una colònia (el zoari) formada per centenars o milers d'individus (els zooides).

 

On viu?

Sobre fons de detrític o roca en zones exposades als corrents marins. Es troba al Mediterrani i a l'Atlàntic est.

 

Com s’alimenta?

La colònia s’alimenta d’algues unicel·lulars (diatomees) i d’altres partícules orgàniques que es troben en suspensió. Aquest aliment es captura a través del lofòfor, un òrgan en forma de plomall, d'aspecte semblant al d'un pòlip de cnidari. Cada individu té un lofòfor amb el qual capturar aliment.

 

Com es reprodueix?

Com tots els briozous, dins de les colònies hi han individus masculins, femenins i hermafrodites. A través de reproducció sexual, s’engendren larves nedadores que un cop lliures al corrent, si s’adhereixen sobre un substrat dur, es convertiran en un zooide primari aïllat anomenat ancèstrula. Aleshores, mitjançant gemmació (reproducció asexual) es crearà una nova colònia. Les colònies, a part d’expandir-se per la perifèria, també creixen en vertical mitjançant capes apilades de zooides.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb Hornera sp., tot i que aquesta és més esvelta i amb les branques menys ramificades. També es pot donar la confusió amb Hornera lichenoides, però aquesta és més blanquinosa i pròpia de l’Atlàntic Nord. Finalment també hi podria haver dubtes amb Frondipora verrucosaReteporella grimaldii, tot i que les dues espècies presenten anastomosis - les branques s’ajunten entre elles formant una malla.

 

Curiositats

· Entre els individus de la colònia, existeixen individus o zooides especialitzats com les aviculàries que són individus amb funció de protecció o les vibraculàries amb funció de neteja.

· Cada individu o zooide té una coberta protectora, el zoeci (una mena de capsa). Aquest zoeci canvia depenent del grup, podent ser cilíndric o rectangular. La Hornera frondiculata té els zoecis cilíndrics.

 

Taxonomia

Fílum: Bryozoa; Classe: Stenolaemata; Ordre: Cyclostomatida; Subordre: Cancellata; Família: Horneridae; Gènere: Hornera

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB