Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Baboses marines » Idaliadoris neapolitana es / en

Nom científic: Idaliadoris neapolitana

(Delle Chiaje, 1841)

Nom comú:

Grup: 14. Mol·luscs - Baboses marines

Tipus paisatge: Immersió observant la vida de sota les pedres

Fondària: Fins a 12 m

Mides: Fins a 12 mm

Com és?

La coloració del cos és molt característica pel to vermell-ataronjat, amb nombroses taques de color marronós que són més nombroses a la part central de la part dorsal. El seu mantell té forma ovalada i sobresurt al voltant del peu. Té el marge del mantell semitransparent amb abundants espícules de disposició radial. Per tota la part dorsal apareixen papil·les amb forma de dit d’un color groguenc. Són més llargues a la perifèria i més curtes a la zona central. Al centre de la part dorsal no s’aprecia cap espícula per transparència. El peu és de color vermell-ataronjat de la mateixa manera que el vel de la part cefàlica, on destaquen unes estries que divergeixen des de l’àrea bucal. En el peu es pot distingir perfectament la glàndula digestiva de color fosc.

 

On viu?

És una espècie rara, coneguda a les costes mediterrànies espanyoles, franceses i italianes, és a dir, presenta una distribució mediterrània i viu fins a una profunditat aproximada d'uns 12 metres.

 

Com s'alimenta?

S’han recollit individus sobre l’alga rodofícia Sphaerococcus coronopifolius a una paret rocosa, a la qual també hi havia altres espècies d’algues i diversos organismes sèssils. Si a això li sumem al nombre tan baix d’individus capturats, la conclusió és que no podem determinar amb seguretat quina és la seva alimentació. Tot i això, les postes d'aquest nudibranqui es realitzen sempre sobre el briozou Schizobrachiella sanguinea, que per tant també podria ser una de les seves fonts d'aliment.

 

Com es reprodueix?

Els nudibranquis són hermafrodites i quan copulen intercanvien l'esperma. Hi ha connexió directa dels orificis genitals. Pon els ous en forma de cordó, un a continuació de l'altre.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb Knoutsodonta bouvieri, encara que aquesta presenta les papil·les del mantell diferents, conté una espícula al seu interior i té una brànquia circular.

 

Curiositats

· Un sinònim ja no acceptat d'aquesta espècie és Onchidoris neapolitana. Tampoc s'accepta Knoutsodonta neapolitana.

· Els seus ous (de 225 micres de mida) són de color taronja i s'agrupen en dues fileres al llarg del cordó ovigen.

 

Taxonomia

Ordre: Nudibranchia, Subordre: Doridina, Superfamília: Anadoridoidea, Família: Onchidorididae, Gènere: Idaliadoris

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB