Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Baboses marines » Jorunna tomentosa es / en

Nom científic: Jorunna tomentosa

(Cuvier, 1804)

Nom comú:

Grup: 14. Mol·luscs - Baboses marines

Tipus paisatge: Immersió observant la vida de sota les pedres

Fondària: Fins a 10 m

Mides: Fins a 6 cm

Com és?

Nudibranqui de cos ovalat i aplanat dorsoventralment. El mantell està recobert per tubercles (porció engruixida que és capaç d'emmagatzemar substàncies de reserva) amb espícules, que li donen una textura semblant al vellut, i rinòfors (apèndixs sensorials situats al cap amb funcions tàctils i quimioreceptores) no ramificats. Les brànquies tenen entre 10 i 11 fulles. La vora anterior del peu està solcada. Els tentacles orals tenen forma de dit. El mantell és de color marró-blanquinós amb taques més fosques de diferents mides. Per darrere del rinòfor esquerre hi ha dues taques circulars marró fosc i tres per darrere del dret. La part inferior del mantell, peu i rinòfors són blanquinosos, aquests últims amb taques marrons. Les fulles branquials són del mateix color que el mantell.

 

On viu?

El trobem al Mediterrani (Península Ibèrica, França, Itàlia), Illes Canàries, Açores i Atlàntic (França, Gran Bretanya i Escandinàvia). Present en aigües poc profundes.

 

Com s'alimenta?

És carnívor, s'alimenta d'esponges com Halichondria panicea, Haliclona cinera, Haliclona oculata, Hemimycale columella, Cliona celata, Hymeniacidon sanguínea o Mycale littoralis.

 

Com es reprodueix?

Els nudibranquis són hermafrodites, copulen de dos en dos i hi ha un intercanvi d'esperma. Hi ha connexió directa entre els orificis genitals. Pon els ous un a continuació de l'altre, en forma de cordó. El baix nombre d'exemplars observats fa difícil establir alguna hipòtesi sobre el seu cicle de vida.

 

Curiositats

· En el cas dels doridacis és normal trobar mides molt diferents d'exemplars al mateix temps. Aquesta coincidència queda explicada perquè els individus reproductors no moren immediatament després de la posta, sinó algunes setmanes més tard, el que fa possible que coincideixin diferents generacions.

· Se sospita que pot tenir un cicle bianual, el que implicaria un creixement molt lent durant el primer any, ja que durant aquest període arribaria a uns 5 mm i un segon any amb un creixement més ràpid, en el que assoliria fins a 5 cm.

 

Taxonomia

Filum: Mollusca, Classe: Gasteropoda, Infraclasse: Opistobranchia, Ordre: Nudibranchia, Subordre: Doridina, Superfamília: Eudoridoidea, Família: Dorididae, Gènere: Jorunna

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB