Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 10. Cucs » Leodice torquata es / en

Nom científic: Leodice torquata

(Quatrefages, 1865)

Nom comú: Eng: Rig palolo worm; Fr: Ver rouge à collier; Al: Kieferwurm

Grup: 10. Cucs

Tipus paisatge: Immersió observant la vida de sota les pedres

Fondària: Fins als 100 m

Mides: Fins a 30 cm

Com és?

Cuc de cos arrodonit i allargat. El primer segment del cos, anomenat prostomi, presenta un parell d'ulls i cinc antenes, de les quals la central és més allargada. D'aquest segment apareixen dues estructures anomenades cirrus tentaculars i dos palps. La faringe o probòscide presenta dues mandíbules. La boca està situada entre els segments primer i segon (peristomi). La part superior del cos és de color roig-bru, amb iridescència, mentre que l'altra part del cos, l'inferior, és d'un color més pàl·lid i aplanada. En el quart segment del cos té un anell blanc característic, el qual a vegades pot presentar a sobre un segon anell més fi i petit. Tots els segments excepte el primer i l'últim, presenten un parell d'apèndixs laterals anomenats parapodis que permeten que l'organisme es desplaci. A partir del cinquè segment, aquests parapodis presenten un plomall vermellós amb funció respiratòria. Aquests filaments branquials estan molt més desenvolupats a la part anterior de l'animal, ja que al final són quasi absents. Les sedes o quetes (formacions fines i punxegudes que es projecten a l'exterior del cos a partir dels parapodis) són de color negre. S'anomena poliquet al cuc amb una gran quantitat d'aquestes quetes.

 

On viu?

Viu en aigües poc fondes, generalment sota roques. Des del Canal de la Mànega fins al Mediterrani. També el podem trobar a l'est de l'oceà Atlàntic, al mar Roig i als oceans Índic i Pacífic oest (zona tropical).

 

Com s'alimenta?

És un animal carnívor. S'alimenta d'altres petits invertebrats, capturant-los amb les mandíbules situades a la probòscide.

 

Com es reprodueix?

Reproducció sexual, amb fecundació externa. Els gàmetes o cèl·lules sexuals són alliberades directament a la columna d'aigua.

 

Es pot confondre?

Aquest cuc es pot confondre amb altres espècies dels gèneres Nereis, Marphysa i Eulalia. Per diferenciar uns dels altres ho podem fer a simple vista, fixant-nos en la morfologia de les antenes, els palps, els parapodis o els cirrus. Pel que fa al gènere Leodice, L. torquata es pot confondre amb altres espècies com ara L. roussaei (color més fosc i absència d'anell blanc en fase adulta) o L. harassii (mateixa longitud i color, però sense anell blanc).

 

Curiositats

· Aquesta espècie també es coneix com a Eunice torquata, tot i que aquest nom ja no està acceptat.

 

Taxonomia

Fílum: Annelida; Classe: Polychaeta; Ordre: Eunicida; Família: Eunicidae; Gènere: Leodice

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB