» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns, Dimarts, Dimecres i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Lepadogaster candolii es / en

Nom científic: Lepadogaster candolii

Risso, 1810

Nom comú: Cat: Xucladits de taques blanques, aixafa-roques; Cast: Chafarrocas de De Candolle; Fr: Porte-écuelle de De Candolle; Ang: Connemarra clingfish; It: Succiascoglio olivaceo

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió poc fonda, Immersió observant la vida de sota les pedres

Fondària: Fins a 20m

Mides: Fins a 8cm

Com és?

El seu aspecte aplanat recorda al d'un capgròs. Es tracta d'una espècie petita que rarament supera els 8 centímetres de longitud. El cap és triangular, els tentacles nasals són sovint petits i poc visibles, i les aletes dorsal i anal, allargades (14-20 radis ben diferenciats), es disposen de forma oposada i estan ben separades de l'aleta caudal, la qual és arrodonida. Disposa d'una aleta ventral modificada que utilitza per fixar-se al substrat. La pell és llisa i nua, sense escates. Mostra un dimorfisme sexual bastant marcat pel que fa a la coloració: els mascles són roguencs amb taques del mateix color al cap i a l'aleta dorsal, mentre que les femelles són verd-oliva groguenques. Ambdós sexes presenten una banda blanca entre els ulls.

 

On viu?

És una espècie bastant comuna del Mediterrani, però també se la pot trobar al mar Negre i a l'Atlàntic, des de les Canàries a la Gran Bretanya. Freqüenta els mars litorals de no més de 20 metres de profunditat. És un animal de vida nocturna, de manera que durant el dia sol descansar adherit sobre les algues o sota les pedres invertit, amb la part ventral a l'aire, gràcies a la gran ventosa ventral.

 

Com s'alimenta?

La seva alimentació es basa en petites gambes, cucs i crancs. Encara que no són molt bons nedadors, practiquen amb èxit la caça a l'aguait.

 

Com es reprodueix?

L'època de reproducció sol començar a la primavera. Les femelles dipositen els ous sobre les pedres i els mascles s'encarreguen de protegir la posta.

 

Es pot confondre?

Se sol confondre amb Lepadogaster lepadogaster, però aquest es diferencïa per tenir les aletes dorsal i anal en continuïtat amb la caudal, per presentar tentacles nasals més desenvolupats i per dues petites taques blaves arrodonides darrera els ulls.

 

Curiositats

· És capaç de passar cert temps sense estar en contacte directe amb l'aigua, tot i que requereix d'una relativa humitat ambiental per sobreviure.

· S'adapta bé a la vida en aqüari.

 

Taxonomia

Filum: Chordata, Subfílum: Vertebrata, superclasse: Gnathostomata, Superclasse: Pisces, Classe: Actinopterygii, Ordre: Gobiesociformes, Família: Gobiesocidae, Gènere: Lepadogaster

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB