Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Lepadogaster candolii es / en

Nom científic: Lepadogaster candolii

Risso, 1810

Nom comú: Cat: Xucladits de taques blanques, aixafa-roques; Cast: Chafarrocas de De Candolle; Fr: Porte-écuelle de De Candolle; Ang: Connemarra clingfish; It: Succiascoglio olivaceo

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió poc fonda, Immersió observant la vida de sota les pedres

Fondària: Fins a 20 m

Mides: Fins a 8 cm

Com és?

El seu aspecte aplanat recorda al d'un capgròs. Es tracta d'una espècie petita que rarament supera els 8 centímetres de longitud. El cap és triangular, els tentacles nasals són sovint petits i poc visibles, i les aletes dorsal i anal, allargades (14-20 radis ben diferenciats), es disposen de forma oposada i estan ben separades de l'aleta caudal, la qual és arrodonida. Disposa d'una aleta ventral modificada que utilitza per fixar-se al substrat. La pell és llisa i nua, sense escates. Mostra un dimorfisme sexual bastant marcat pel que fa a la coloració: els mascles són rogencs amb taques del mateix color al cap i a l'aleta dorsal, mentre que les femelles són verd-oliva groguenques. Ambdós sexes presenten una banda blanca entre els ulls.

 

On viu?

És una espècie bastant comuna del Mediterrani, però també se la pot trobar al mar Negre i a l'Atlàntic, des de les Canàries a la Gran Bretanya. Freqüenta els mars litorals de no més de 20 metres de profunditat. És un animal de vida nocturna, de manera que durant el dia sol descansar adherit sobre les algues o sota les pedres, amb la part ventral a l'aire, gràcies a la gran ventosa ventral.

 

Com s'alimenta?

La seva alimentació es basa en petites gambes, cucs i crancs. Encara que no són molt bons nedadors, practiquen amb èxit la caça a l'aguait.

 

Com es reprodueix?

L'època de reproducció sol començar a la primavera. Les femelles dipositen els ous sobre les pedres i els mascles s'encarreguen de protegir la posta.

 

Es pot confondre?

Se sol confondre amb Lepadogaster lepadogaster, però aquest es diferencia per tenir les aletes dorsal i anal en continuïtat amb la caudal, per presentar tentacles nasals més desenvolupats i per dues petites taques blaves arrodonides darrere els ulls.

 

Curiositats

· És capaç de passar cert temps sense estar en contacte directe amb l'aigua, tot i que requereix una relativa humitat ambiental per sobreviure.

· S'adapta bé a la vida en aquari.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Subfílum: Vertebrata, superclasse: Gnathostomata, Superclasse: Pisces, Classe: Actinopterygii, Ordre: Gobiesociformes, Família: Gobiesocidae, Gènere: Lepadogaster

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB