Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 08. Cnidaris - Hexacoral·lis » Leptopsammia pruvoti es / en

Nom científic: Leptopsammia pruvoti

Lacaze-Duthiers, 1897

Nom comú: Cast: Coral solitario amarillo. Eng: Sunset cup coral. It: Corallo solitario giallo. Al: Gelbe Nelkenkoralle

Grup: 08. Cnidaris - Hexacoral·lis

Tipus paisatge: Immersió fonda, Immersió poc fonda

Fondària: 0-50 m

Mides: El diàmetre dels pólips fins 30 mm (esquelet calcari: fins 17 mm). Alçada 60 mm.

Com és?

Corall solitari d’un color groc brillant que es fixa a un substrat dur. Amb tentacles retràctils amb agrupacions de cnidòcits. De secció circular, és més estret de la base. Es poden trobar diversos pòlips agrupats a una mateixa base, que alhora pot tenir un color ataronjat en alguns individus. 

 

On viu?

Sobre substrats durs en coves o sortints ombrejats, a causa de la seva feblesa a l'exposició de llum. Amb una distribució per la mediterrània i al sud de les illes britàniques. 

 

Com s'alimenta?

Són suspensívors passius, l’alimentació és carnívora, capturant petites preses que paralitza i mata amb els seus cnidocists (cèl·lules urticants)

 

Com es reprodueix?

Pel que fa a la seva reproducció sexual és poc coneguda i es creu que són hermafrodites. Alliberen els gàmetes entre juliol i setembre i els descendents s’assenten al substrat, no gaire lluny dels adults.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb Parazoanthus axinellae (Schmidt, 1862) (anemone incrustant) del mateix color, però viu en grans grups i al tocar-los no notem l’esquelet calcari dur de Leptosammia. També es pot confondre amb Astroides calycularis (Pallas, 1766) (fals corall o corall estrellat), de la mateixa forma i color, però que viu en colònies i el color pot virar fins a un to més ataronjat. Astroides calycularis (Pallas, 1766) es troba només al sud del Mediterrani occidental. Balanophyllia regia  Gosse, 1860 també pot donar a confusió tot i que és més petit (1 cm de diàmetre), es troba en grups més petits i viu en ambients amb més llum (zones properes a la superfície).

 

Curiositats

· Pot viure uns 100 anys.

· Presenta un esquelet calcari intern.

· Fins als anys 1950 era coneguda com a Leptopsammia microcardia 

 

Taxonomia

Classe: Anthozoa, Subclasse: Hexacorallia Zoantharia, Ordre: Scleractinia, Subordre: Dendrophylliina, Família: Dendrophylliidae, Gènere: Leptopsammia

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB