Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 12. Mol·luscs » Lima lima es / en

Nom científic: Lima lima

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Llima escatosa, Cast: Peinecillo de costillas, Ang: Sea-slater, Fr: Ligie des rivages, Ale: Klippenassel, It: Porcellino delle scoglie

Grup: 12. Mol·luscs

Tipus paisatge: Immersió observant la vida de sota les pedres

Fondària: Fins a 100m

Mides: Fins a 6cm

Com és?

És un mol·lusc bivalve amb la closca molt blanca i que presenta una sèrie de fileres de dents (de 3mm d'alçada) de forma paral·lela per tota la longitud de la closca (d'aqui prové el seu nom de “Peinecillo de costillas”). Aquesta és asimètrica i a amb uns petits apèndixs laterals. El mantell és de color vermell i presenta tentacles marginals que aporten un moviment actiu a l'organisme.

 

On viu?

Viu sobre fons aspres en aigües interiors des del Mediterrani fins al sud de les Canàries, normalment rodejat d'una paret protectora feta de grans de sorra, pedres i fragments de la pròpia closca.

 

Com s'alimenta?

Com tots els mol·luscs bivalves, s'alimenta per la filtració d'aigua, capturant les partícules alimentàries al seu interior. Normalment aquestes partícules són de fitoplàncton, zooplàncton i de matèria orgànica en descomposició. 

 

Com es reprodueix?

Les gònades expulsen els òvuls i els espermatozoide a l'aigua que és on tindrà lloc la fecundació. En tots els mol·luscs bivalves l'ou fecundat dóna lloc a una larva, anomenada velígera, que durant diverses setmanes viu suspesa en l'aigua. Més tard aquesta larva es queda al fons i inicia un procés de metamorfosi que farà que a poc a poc vagi agafant la forma d'un bivalve adult.

 

Es pot confondre?

No sol confondre's amb cap altre espècie ja que l'ornamentació de la seva closca es prou característica de l'espècie. Dins d'aquest gènere també trobem al Mediterrani Lima hians, però aquesta no té unes costelles tant marcades com L. lima.

 

Curiositats

· Els límids son un espectacle en la manera que tenen de nedar ja que ho fan realitzant salts dins de l'aigua i ondulant els seus tentacles vermells.

· Apareixen a vegades subjectes a esponges.

 

 Taxonomia

Filum: Mollusca, Classe: Bivalvia, Subclasse: Metabranchia, Ordre: Pteriomorphia, Familia: Limidae, Gènere: Lima

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB