Com és?
És un nudibranqui amb el cos allargat del qual sobresurten, al voltant del mantell, unes papil·les en forma de dit, corbades cap al centre del cos de l'animal. Les del cap són sempre més petites i varien en nombre entre 6 i 8. El color de l'animal és blanc translúcid, amb unes taques de color groc-taronja a les puntes de les papil·les i sobre el centre del cos. La cua de l'animal presenta una línia longitudinal del mateix color. Assoleix una mida màxima d'uns 2 cm.
On viu?
Normalment es pot trobar sobre algues, hidroides i sota les pedres, fins als 35 metres de fondària. Aquesta espècie al Mediterrani l'han trobat a Espanya, França, Itàlia i Croàcia. A l'Atlàntic l'han trobat a les Açores, les Canàries i Madeira.
Com s'alimenta?
No hi ha dades sobre la seva alimentació, tot i que la seva presència s'associa amb les espècies de briozous Electra pilosa i Membranipora membranacea, cosa que fa creure que podrien formar part de la seva alimentació. Altres autors la citen sobre altres gèneres de briozous, com Callopora, Cryptosula, Porella o Schizoporella.
Com es reprodueix?
Es creu que la reproducció es duu a terme a l'hivern, cap al mes de gener, que és quan es troben els exemplars més grans.
Es pot confondre?
Es pot confondre fàcilment amb Limacia clavigera (Müller, 1776), tot i que les papil·les d'aquesta estan distribuïdes per tot el tors, mentre que en Limacia inesae sempre formen una línia clarament visible de taques taronges sobre el centre de l'esquena de l'animal. Els exemplars petits es podrien confondre amb Polycera quadrilineata, tot i que les seves papil·les característiques haurien d'ajudar a reconèixer-la amb facilitat.
Curiositats
· Fins al 2020 aquesta espècie es coneixia com a Limacia clavigera. La feina de Jessica Toms, Marta Pola, Sophie von der Hayden i Terrence Gosliner ha determinat que es confonien dues espècies diferents. La primera, Limacia clavigera, present a l'Atlàntic fins a la costa d'Andalusia, i la segona, Limacia inesae, en aigües més calentes.
· Només s'han trobat al Mediterrani occidental entre els mesos de novembre a maig, cosa que fa pensar que, com molts altres nudibranquis, només viuen un any.
· El seu nom el deu al llatí. "Limax" que vol dir bavosa. "Inesae" prové del nom Inés, nom de la filla de Marta Pola, una de les autores de l'estudi que identifica l'espècie.
Taxonomia
Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Subclasse: Opisthobranchia, Superordre: Heterobranchia, Ordre: Nudibranchia, Subordre: Doridina, Família: Polyceridae |