Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 18. Estrelles de mar » Marthasterias glacialis es / en

Nom científic: Marthasterias glacialis

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Estrella verda; Cast: Estrella de mar común; Eng: Spiny starfish; Fr: Astérie, etoile de mer glaciàire; Al: Eisseestern

Grup: 18. Estrelles de mar

Tipus paisatge: Immersió fonda

Fondària: Fins als 170 m

Mides: Fins a 80 cm

Com és?

És l'estrella de mar més gran de les nostres costes, pot arribar a mesurar fins a uns 80 cm encara que habitualment és més petita. Té tres rengleres d'espines robustes i molt característiques que li recorren els braços. Aquestes espines estan envoltades per un anell de pedicel·laris, òrgans molt petits amb funcions de neteja. Marthasterias té una coloració molt variable (verd, gris, marró...) tot i que en exemplars de profunditat té tonalitats més clares (marró clar, rosat, groc...) que en exemplars de superfície.

 

On viu?

Viu en ambients poc il·luminats en substrats rocosos, sorrencs i inclús fangosos. Marthasterias viu des dels primers metres fins als 170 metres aproximadament i la trobem tant al Mediterrani com a l'Atlàntic des d'Islàndia fins a Sud-àfrica.

 

Com s'alimenta?

Com la gran majoria d'estrelles de mar, la Marthasterias és carnívora. Quan és petita s'alimenta d'ous de bivalves com els musclos, quan és adulta menja eriçons com Sphaerechinus granularis, altres estrelles de mar, cargols i bivalves. Tenen una digestió externa, és a dir, introdueixen part del seu sistema digestiu dins de la presa i alliberen enzims que degraden l'aliment abans d'empassar-se'l. En el cas dels bivalves, la Marthasterias els envolta amb els braços i separa una mica les valves, en el cas dels eriçons fa un petit forat.  

 

Com es reprodueix?

Les estrelles de mar tenen els sexes separats. Tenen una fecundació externa que desenvolupa una fase de larva que posteriorment es convertirà en l'estrella pròpiament dita. La seva època reproductora és de primavera a estiu.

 

Es pot confondre?

Tot i que és bastant fàcil distingir-les pot arribar a confondre's amb Coscinasterias tenuispina a causa de que les dues espècies tenen una gran variabilitat de coloració. Coscinasterias tenuispina sol tenir entre 6 i 10 braços i tot i la seva coloració canviant se solen diferenciar unes taques als braços que varien entre el vermell i el bru.

 

Curiositats

· Són un problema per als cultius d'ostres i de musclos a causa de la seva alimentació.

· Tenen una gran capacitat de regeneració, a partir d'un braç poden regenerar tot el cos.

 

Taxonomia

Fílum: Echinodermata, Classe; Asteroidea, Ordre: Forcipulata, Família: Asteriidae, Gènere: Marthasterias

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB