» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns, Dimarts, Dimecres i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 02. Algues vermelles » Mesophyllum expansum es / en

Nom científic: Mesophyllum expansum

(Philippi) Cabioch & Mendoza, 2003

Nom comú:

Grup: 02. Algues vermelles

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària:

Mides: Fins a 20 cm

Com és?

Es una alga calcificada, laminar, de fins 20 centímetres de diàmetre i de color violaci. El tal·lus és laminar, pla, de superfície llisa, de contorn arrodonit, vora lobulada i una mica ondulada. Es fixa al substrat lateralment i és fàcil de separar. Els conceptacles son lleugerament voluminosos i amb un porus apical, trobant-se disseminats per la superfície del tal·lus.

 

On viu?

Espècie comú, pròpia de l’infralitoral i del circalitoral, apareix en fons rocosos, ombrívols i d’hidrodinamisme moderat. En profunditat també poden aparèixer en fons tous, i pot arribar a ser una de les coral·linàcies que caracteritzen els fons detrítics de coral·linàcies de vida lliure (maërl), encara que mai presenta un gran desenvolupament del tal·lus. També és comú trobar-la en el rizomes de Posidonia oceanica. Típica del Mar Mediterrani i Atlàntic pròxim, sent una espècie present durant tot l’any.

 

Com es reprodueix?

Nomes els individus joves son fèrtils. Com moltes algues vermelles presenta un cicle trigenètic, en el qual es produeix una alternança de tres generacions. La primera es un esporòfit diploide (amb doble carrega cromosòmica), que produeix espores per meiosis (es redueix la carrega de cromosomes a la meitat) i solen estar agrupades de quatre en quatre, en forma de tetràspores. Cada una d’aquestes espores origina un gametòfit haploide (amb una càrrega de cromosomes), els quals desenvolupen gàmetes masculins mòbils i gàmetes femenins immòbils. El resultat de la fecundació dona lloc a la formació d’un carposporòfit (amb doble carrega de cromosomes), i aquest torna a produir espores que donaran un altre cop un esporòfit diploide tancant així el cicle.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb Mesophyllum lichenoides (Ellis) Lemoine, 1928, tot i que aquest últim generalment adquireix formes més recargolades i recobreix superfícies importants.

 

Curiositats

· Des de l'any 2003 aquesta alga es diu Mesophyllum expansum, tot i que en moltes guies consta com a Litophyllum expansum.

 

Taxonomia

Regne: Plantae, Fílum: Rodophyta, Classe: Florideophyceae, Ordre: Corallinales, Família: Corallinaceae, Gènere: Mesophyllum

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB