Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 09. Ctenòfors » Mnemiopsis leidyi es / en

Nom científic: Mnemiopsis leidyi

A. Agassiz, 1865

Nom comú: Cat: Anou de mar: Eng: Warty comb jelly, sea walnut

Grup: 09. Ctenòfors

Tipus paisatge: Immersió poc fonda, Immersió en aigües obertes

Fondària: Fins a 5 m

Mides: Fins a 10 cm

Com és?

Té un cos lobulat amb certa forma ovalada, de color transparent. Amb quatre fileres de pintes ciliades al llarg del cos, en vertical. Quan són molestats, aquestes pintes ciliades produeixen una brillantor d’un color blau-verdós, que és un fenomen de bioluminescència. Tenen diversos lòbuls per a l’alimentació.

 

On viu?

Solen viure a la superfície de l’aigua, en mars oberts, tot i que quan hi ha tempesta, per fugir dels forts corrents, es desplacen nedant cap baix, a considerable profunditat.

 

Com s'alimenta?

S'alimenta bàsicament de zooplàncton (plàncton que s'alimenta de matèria orgànica ja elaborada) i d'ictioplàncton (ous i larves de peixos).

 

Com es reprodueix?

Els ctenòfors són hermafrodites, és a dir, disposen tant de les gònades masculines com femenines. Tenen capacitat d’autofertilització. Els òvuls i l’esperma són alliberats a la columna d’aigua, on s’hi produeix la fecundació. Per tant, tenen fecundació externa.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb Bolinopsis infundibulum, però el cos d'aquest té forma de pera, envers el M.leidyi que el té ovalat.

 

Curiositats

· Produeixen fenòmens com la iridescència (fenomen òptic que es produeix sobre una superfície depenent en quin angle incideix el feix de llum) o la bioluminescència (fenomen lluminós que es produeix per la pròpia producció de llum per part de l'individu), que utilitzen per a atreure les preses i camuflar-se.

· És molt semblant a les meduses (Cnidaris), però a diferència d’aquestes, els ctenòfors no piquen, ja que no tenen cnidòcits, que són les cèl·lules urticants de les meduses.

· És una epècie invasora que s'ha assentat al Delta de l'Ebre.

 

Taxonomia

Fílum: Ctenophora; Classe: Tentaculata; Ordre: Lobata; Família: Bolinopsidae; Gènere: Mnemiopsis

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB