Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Mullus surmuletus es / en

Nom científic: Mullus surmuletus

Linnaeus, 1758

Nom comú: Cat: Moll de roca, roger, moll d'arbó; Cast: Salmonete de roca; Eusk: Haitzetako barbarin; Gal: Salmonete da pedra; Eng: Red mullet; Fr: Rouget de roche; It: Triglia di scoglio; Al: Gestreifte Meerbarbe

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió en sorra, Immersió en praderia

Fondària: Fins a 80 m

Mides: Fins a 40 cm

Com és?

Té el cos allargat i comprimit lateralment, amb el cap obliquo, el front mitjanament convex, el musell inclinat i la boca ínfera amb dos barbillons sota el mentó més llargs que l'aleta pectoral. La seva coloració varia segons l'edat, l'entorn, la profunditat i l'estat anímic, però normalment tenen una tonalitat rosada i presenten una banda bru-rogenca des de l'ull fins a la cua. Presenta dues aletes dorsals ben separades i la primera està decorada per bandes marró-groguenques. No té espina a la vora de l'opercle i té la cua forcada i no estriada.

 

On viu?

Viu sobre sòls sorrencs i tous, de vegades sobre fons rocosos, fins a uns 100 metres de profunditat en el Mediterrani. A l'Atlàntic oriental va des del Senegal, passant per les Canàries, Illes Britàniques, Madeira, Açores fins a l'oest de Noruega, arribant a fondàries més profundes. També al Mar Negre, i més rar al Mar del Nord.

 

Com s'alimenta?

Per a alimentar-se s'ajuda dels dos barbillons sensorials, removent la sorra per a buscar les seves preses. S'empassa la sorra per a filtrar-la i l'expulsa a través de les fenedures branquials, retenint l'aliment com poden ser petits crustacis, amfípodes, poliquets, mol·luscs i petits peixos (aquests últims acudeixen a l'encontre per a menjar del núvol de sediment que ha aixecat amb els barbillons).

 

Com es reprodueix?

Té sexes separats. El seu període reproductiu va del maig al juliol, i fresa aproximadament als 2 anys de vida. Els ous i les larves són pelàgics, i els juvenils es reuneixen en el fons durant l'estiu, presentant un color verd-blavós i la zona ventral blanquinosa; al cap d'un temps adquireixen la coloració adulta.

 

Es pot confondre?

Fàcilment confusible amb Mullus barbatus (Moll de fang), però aquest últim té el front més convex, la primera aleta dorsal incolora, i 3 escates sobre la part anteroposterior de la galta; mentre que Mullus surmuletus té el front més agut i acusat, té la primera aleta dorsal solcada amb bandes marrons o grogues i té 2 escates a la galta.

 

Curiositats

· Acostuma a viure en petits grups, encara que és possible veure individus separats.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata; Subfílum: Vertebrata; Infrafílum: Gnathostomata; Classe: Osteichthyes; Subclasse: Actinopterygii; Ordre: Perciformes; Família: Mullidae; Gènere: Mullus

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB