Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Mycteroperca rubra es / en

Nom científic: Mycteroperca rubra

(Bloch, 1793)

Nom comú: Cat: Gitano, mero rosat, anfós jueu; Cast: Gitano, abadejo; Eng: Comb grouper, mottled grouper; Fr: Mérou royal, badèche rouge

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió en aigües obertes

Fondària: Fins a 100 m

Mides: Fins a 80 cm

Com és?

Peix de cos robust, comprimit lateralment, amb una aleta dorsal més alta cap a la part del darrere, i l'aleta caudal pràcticament recta. Cap gros i allargat, amb la mandíbula inferior notablement prominent. És de color bru-rogenc fosc, amb taques blanques irregulars.

 

On viu?

Viu als fons de sorra i roques, essent el nero més abundant en aquest tipus d'habitats. Quan són molestats es refugien en coves o forats de les mateixes roques. També es pot trobar als voltants de praderies.

 

Com s'alimenta?

Menja bàsicament peixos petits, tot i que també es pot alimentar de mol·luscs, concretament cefalòpodes. Es tracta d'un peix depredador, que busca l'aliment i caça al seu territori, i que és molt específic en aquest sentit, ja que menja sobretot individus d'una espècie concreta de peix: Siganus spp.

 

Com es reprodueix?

És un peix hermafrodita proterogínic, per tant primer neixen femelles i entre els 2-6 anys d'edat canvien de sexe. La reproducció té lloc durant i a finals de primavera, per fecundació externa, i a l'est de la mediterrània s'ha observat que es produeix en agregacions de fins a 500 individus. En aquests períodes s'observen fins a 3 variacions de color dels individus; aspecte que forma part del comportament de comunicació sexual.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb Epinephelus costae, però aquest és de color més pàl·lid i no presenta taques blanques, sinó línies horitzontals, sobretot a la part superior del cos. També es pot confondre amb Epinephelus caninus, tot i que aquest és de color platejat, i amb línies verticals blanques. Finalment, a vegades també s'assembla molt a la forma d'Epinephelus marginatus, tot i que E.marginatus és de color més clar i molt més gran, fins a 150 cm.

 

Curiositats

· És una espècie comestible, molt apreciada localment.

· La seva població a l'est de la mediterrània ha augmentat molt degut a l'obertura del canal de Suez, fet que ha permès l'entrada de Siganus spp (la seva principal presa).

· Són sensibles a la presència de submarinistes, per tant són difícils de veure. De fet procuren mantenir sempre una distancia considerable dels bussejadors.

 

Taxonomia

Classe: Actinopterygii, Superordre: Acanthopterygii, Ordre: Perciformes, Subordre: Percoidei, Família: Serranidae, Gènere: Mycteroperca

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB