Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 18. Estrelles de mar » Ophidiaster ophidianus es / en

Nom científic: Ophidiaster ophidianus

(Lamarck, 1816)

Nom comú: Cat: Estrella porprada, Cast: Estrella púrpura

Grup: 18. Estrelles de mar

Tipus paisatge: Immersió poc fonda, Immersió fonda

Fondària: Fins a 100 m

Mides: Fins als 40 cm d'ample

Com és?

És una estrella de mar gran, que pot arribar als 40 centímetres d’ample. Sempre amb 5 braços, que són llargs, flexibles, gruixuts i circulars, i que tenen la base i la punta més estreta. La superfície del cos és suau, molt llisa i amb tacte de vellut, i a simple vista s’observa la pell granulosa. Cada braç té 8 fileres longitudinals de pàpules (diminutes brànquies de la pell, per on respiren les estrelles de mar). Presenta una ordenació regular de les plaques del dermatoesquelet. És característic el seu color vermell intens, a vegades amb tonalitats porpres o bé ataronjat. El costat de sota és més clar, groguenc.

 

On viu?

Viu al Mediterrani i Atlàntic oriental, des del sud de Portugal fins al Golf de Guinea. A la península Ibèrica es localitza bàsicament a la costa alacantina, i fora d’ella es troba a les Illes Balears, ja que és una espècie que prefereix les aigües tèbies. Viu fonamentalment en fons rocosos, de moderada il·luminació, i fins als 100 metres de profunditat.

 

Com s’alimenta?

S’alimenta de diversos invertebrats, tot i que prefereixen els mol·luscs. S’alimenta dels organismes petits que agafa del fons amb ajuda dels seus peuets xucladors, que els transporta cap a la boca.

 

Com es reprodueix?

Sexes separats. Maduració de gàmetes i emissió dels ous a l’agost i setembre.

 

Es pot confondre?

Els exemplars de color vermell uniforme es poden confondre a simple vista amb l'estrella espinosa vermella Echinaster sepositus, però aquesta és més petita i presenta una superfície més aspra i sense ordenació de les pàpules. A més també es pot confondre amb una altra estrella de mar del mateix color, l'Hacelia attenuatta.

 

Curiositats

· Aquesta estrella està protegida per la legislació nacional i internacional. La principal amenaça que pateix és la seva recol·lecció per a la seva venda o per part de bussejadors amb finalitats decoratives. Va ser observada a la costa nord de Còrsega per primera vegada l'any 1990.

· Té un gran poder de regeneració de les seves extremitats.

 

Taxonomia

Fílum: Echinodermata, Classe: Asteroidea, Ordre: Valvatida, Família: Ophidiasteridae, Gènere: Ophidiaster

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB