Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 05. Esponges » Oscarella lobularis es / en

Nom científic: Oscarella lobularis

(Schmidt, 1862)

Nom comú: Cat: Esponja lila, Cast: Esponja morada

Grup: 05. Esponges

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: A més de 10 m

Mides: 3 - 4cm de d'alçada i uns 6cm diametre

Com és?

Forma unes masses irregulars amb unes puntes de forma ondulada que ressegueixen el cos i sobresurten amb un cert relleu. Té un tacte carnós i tou. Les seves coloracions són blaves i violetes, en zones il·luminades poden agafar tons vermellosos. Fa uns 3 o 4 centímetres d’alçada i uns 6 de diàmetre.

 

On viu?

Li agraden els llocs ombrívols com ara forats o esquerdes. La trobem a partir dels 6 metres de profunditat, tot i que és més freqüent trobar-la a profunditats superiors als 10 metres. És molt abundant.

 

Com s’alimenta?

L'esponja es dedica a filtrar aigua del mar. Aspira aigua pels foradets minúsculs que té per tot el cos, agafa totes les partícules d’aliment que hi pugui trobar, i expulsa l’aigua que ja ha filtrat per l’òscul, que és un forat de mida més gran que té al mig del cos.

 

Com es reprodueix?

Les esponges són hermafrodites, és a dir, tenen els dos sexes. Alliberen els espermatozoides a l’aigua i aquests neden fins a una altra esponja i la fecunden. N’han de produir molts perquè algun arribi a una altra esponja.

 

Es pot confondre?

Es podria confondre amb la Corallistes nolitangere (Neophrissospongia nolitangere (Schmidt, 1870)), però aquesta última té uns tons més grisosos i ocupa una àrea considerable. A part d’això té una consistència més dura perquè té un esquelet silícic.

 

Curiositats

· Molts pensen que totes les esponges viuen al mar, i no és així.

· De les aproximadament 15 000 espècies diferents d'esponges que existeixen, que van des d'uns pocs mil·límetres a 2 metres d'alt, unes 150 viuen en aigua dolça. A més, existeix en elles una immensa varietat en grandària, forma i color.

 

Taxonomia

Fílum: Porifera, Classe: Demosponjas, Ordre: Homoclerofórids, Família: Oscarélids, Gènere: Oscarella, Espècie: Lobularis

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB