» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns, Dimarts, Dimecres i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 16. Crustacis » Palaemon serratus es / en

Nom científic: Palaemon serratus

(Pennant, 1777)

Nom comú: Cat: Bouquet, Cast: Quisquilló, Ing: Common prawn, Fr: Bouquet, Ale: Allgemeine Garnele

Grup: 16. Crustacis

Tipus paisatge: Immersió en coves

Fondària: FIns a 40m

Mides: Fins a 12cm

Com és?

Grandària fins a 11 centímetres. Té un cos cilíndric integrat per una closca en el front i sis segments abdominals. Posseeix 5 parells de potes, els dos primers parells amb pinces, el ventall caudal és triangular. Sota l'abdomen té les potes abdominals conegudes com pleopodis que utilitza per a propulsar-se a través de l'aigua. En aquesta espècie el rostre o escotadura a model de dentadura està corbat cap amunt i es divideix en dos al seu extrem, amb 6 o 7 dents al llarg de la seva superfície superior (dorsals) i 4 o 5 en la inferior (ventrals). Dues de les dents dorsals darrere de la òrbita de l'ull. Tot just sota l'ull, hi ha l'antènul·la, petita antena que configura el segon parell d'apèndixs, que es divideix en tres porcions. Sota l'antènul·la hi ha l'antena, que es divideix en dues porcions. Coloració variable, degut al fet que el seu cos és transparent, amb línies de color bru-vermell horitzontals o obliqües en la closca i verticals en l'abdomen, franges vermell-grogues a les potes.

 

On viu?

Present en profunditats de fins a 40 metres. Li agraden les costes rocoses, tolles intermareales i piscines de roca, on es pot trobar amagat en alguna esquerda, sota una pedra o entre les algues en zones de menor profunditat.

 

Com s'alimenta?

Omnívor, menja petits animals vius o morts, algues i qualsevol tipus de residu orgànic que pugui trobar (restes de menjar, plantes, detritus, etc.). Poden arribar a menjar-se entre ells.

 

Com es reprodueix?

Ovípar. En el seu hàbitat, la reproducció es porta a terme entre novembre i juny. La fertilització és externa, una vegada fertilitzats, la femella duu els ous units als pèls de les seves potes abdominals que serveixen d'òrgans copuladores. Pot arribar a dur fins a 2500 ous, durant uns 4 mesos, abans que es produeixi l'eclosió. Els mascles són més petits que les femelles, es pot veure a la femella portant els ous en època de reproducció.

 

Es pot confondre?

Pot confondre's amb les altres 3 espècies de gambeta presents en el Mediterrani: Palaemon elegans Rathke, 1837 amb línies de color bru-groc horitzontals o obliqües a la closca i verticals a l'abdomen i franges blau-groc a les potes, Palaemon adspersus Rathke, 1837 que manca de bandes fosques Palaemon xiphias Risso, 1816 que manca de taques fosques i de vegades té punts de color verd-blau. La identificació no és fiable en individus de 25 mm o menys.

 

Curiositats

· Es troba en els mercats de peix i es ven fresc, bullit i com esquer.

· La seva cria està en fase d'experimentació a Espanya i França.

 

Taxonomia

Filum: Arthropoda, Subfilum: Mandibulata, Superclasse: Crustacea Classe: Malacostraca, Subclasse: Eumalacostraca, Superordre: Eucarida, Ordre: Decapoda, Infraordre: Caridea, Família: Palaemonidae, Gènere: Palaemon

 

Enllaç al glossari

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB