Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 07. Cnidaris - Octocoral·lis » Paramuricea clavata es / en

Nom científic: Paramuricea clavata

(Risso, 1826)

Nom comú: Cat: Gorgònia vermella, graspallà fort; Cast: Gorgonia roja, gorgonia de color variable, gorgonia violácea; Eng: Violescent sea-whip; Fr: Gorgone multicolore

Grup: 07. Cnidaris - Octocoral·lis

Tipus paisatge: Immersió fonda

Fondària: Fins a 100 m

Mides: Fins a 100 cm

Com és?

És una colònia de forma arborescent amb les ramificacions irregulars i en un sol pla, com si fos un ventall. Presenta un eix esquelètic intern de tipus corni que està segregat pels individus de la colònia, pòlips. Els pòlips són petits, de màxim 10 mil·límetres, i són individus amb 8 tentacles, orientats cap a fora de l'esquelet, que presenten cnidocists (cèl·lules urticants que presenten una mena de ganxo a l'interior que és disparat, per contacte, injectant verí). Hi ha més quantitat de pòlips als extrems, que és per on creix la colònia. Pot arribar a 1 metre. Coloració normalment vermella que va degradant a groc als extrems.

 

On viu?

Viu tant en fons rocosos i coral·lígens, com a parets rocoses o dins de coves. En zones ombrívoles i més aviat fredes, des de 15-20 metres fins als 100 m. Es troba fixada al substrat i situada a favor del corrent. En zones favorables pot formar estructures boscoses on pot haver-hi fins a 20 colònies/m2.

 

Com s'alimenta?

S'alimenta de plàncton que capturen els pòlips, creant corrents amb el moviment dels tentacles.

 

Com es reprodueix?

Pot reproduir-se de forma asexual (no necessita un altre individu) donant lloc al creixement de la colònia, o bé de forma sexual mitjançant la fecundació externa, és a dir, l'expulsió dels gàmetes a l'exterior, que un cop fecundats desenvolupen una larva que és nedadora i es fixarà al substrat per donar lloc a una altra colònia.

 

Es pot confondre?

Sí, amb colònies del fals corall (Alcyonium coralloides (Pallas, 1766)) que són tous i viuen a sobre d'esquelets de gorgònies mortes, a més d'això es diferencien perquè aquests no són del mateix color que la resta de la colònia.

 

Curiositats

· Per arribar a la màxima mida necessiten créixer durant 10-15 anys, podent arribar a l'edat de 20 anys.

· A causa de la manca de llum natural o artificial és probable que es vegin de color violeta o grisós, sobretot dins les coves. Si es treuen de l'aigua, perden el color. A zones de l'Atlàntic es pot trobar a zones de fins 4 ºC.

· El fet de presentar cnidocists és una característica única dels Cnidaris, d'aquí ve el nom general del grup.

· Actualment es troba en regressió a causa de diverses amenaces: trencament per part de submarinistes, xarxes o embarcacions; augment de la temperatura de l'aigua en algunes zones; i depredació per part d'alguns gasteròpodes com Neosimnia spelta Linnaeus, 1758 (que fa només 15mm) o Luria lurida Linnaeus, 1758.

 

Taxonomia

Fílum: Cnidaria, Classe: Anthozoa, Subclasse: Octocorallia, Ordre: Alcyonacea, Família: Plexauridae, Gènere: Paramuricea

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB