Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 18. Estrelles de mar » Peltaster placenta es / en

Nom científic: Peltaster placenta

(Müller & Troschel, 1842)

Nom comú: Cast: Estrella disco, estrella cojín; Fr: Etoile biscuit; It: Stella pentagono, stella biscotto

Grup: 18. Estrelles de mar

Tipus paisatge: Immersió fonda

Fondària: A partir dels 20m

Mides: Fins a 20cm

Com és?

Estrella gruixuda que pot arribar als 17 centímetres de diàmetre, de forma pentagonal i amb braços poc definits. Generalment és de color taronja (tot i que pot presentar diferents tonalitats des del marró fins al groc) i està bordejada d'un cordó de plaques marginals (fàcilment identificables per les línie blanques equidistants). La cara inferior és de color més clar.

 

On viu?

Es troba en fons marins tous, generalment de detritus i sorra, entre 10 i 500 metres de fondària, en aigües temperades o càlides amb corrents constants.

 

Com s'alimenta?

Hi ha hagut observacions que indiquen que es tracta d'una espècie que s'alimenta a partir de la matèria orgànica de mida petita que es troba en suspensió a la columna d'aigua.

 

Com es reprodueix?

Aquesta estrella presenta sexes separats, sense dimorfisme sexual, i la reproducció és externa, de manera lliure a l'aigua, on prèviament s'alliberen els espermatozous i els òvuls per part dels diferents individus.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb Anseropoda placenta, però aquesta no té un aspecte tan gruixut i no presenta plaques marginals També hi podria haver confusions amb Asterina gibbosa, però aquesta és de color més fosc i no té cordó a les plaques marginals. Finalment també es podria pensar que es tracta d'Asterina pancerii, però aquesta és de mida notablement més petita.

 

Curiositats

· Aquesta estrella ha entrat al mar Roig a través del Canal de Suez.

· S'han trobat especímens amb només 4 braços i forma, per tant, quadrada

· La distribució, pel que fa a la fondària, depèn de la temperatura de l'aigua, de manera que en zones més càlides es troba en estrats més superficials.

 

Taxonomia

Filum: Echinodermata, Subfilum: Asterozoa, Classe: Asteroidea, Superordre: Valvatacea, Ordre: Valvatida, Família: Goniasteridae, Gènere: Peltaster

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB