» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Guia d'espècies » 16. Crustacis » Periclimenes aegylios es / en

Nom científic: Periclimenes aegylios

Grippa & d'Udekem d'Acoz, 1996

Nom comú: Cast: Gamba comensal; Fr: Péricliménès grand V, Péricliménès blanche et bleue; Eng: Snakelocks anemone shrimp, anemone prawn

Grup: 16. Crustacis

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins a 20m

Mides: Fins a 3cm

Com és?

Aquesta gambeta simbiòtica de les anèmones té el cos transparent amb taques porpres en el cefalotòrax. Les antènules són blanques. L'abdomen no està puntejat, i en ell es dibuixa una llarga V de color rosa i lila, de vegades envoltada de blanc, que s’extèn sobre el segon i tercer segment i es troba apuntant cap al tèlson, última peça quitinosa de l'exoesquelet. Aquesta taca en forma de V és bastant característica del gènere Periclimenes. El tèlson associat als uròpodes, forma una paleta natatòria en forma de ventall, i una banda blanca rodejada d’una vora blava es dibuixa a la base de la cua amb dues taques laterals del mateix color. Les potes són primes, llargues i blanques amb ratlles de color blau brillant. Té dos parells de pinces, el segon parell és més gran que el primer.

 

On viu?

Aquesta espècie és endèmica del Mediterrani. Es troba a l'oest del Mediterrani i al mar Adriàtic. Es tracta d'una gambeta que viu simbiòtica entre els tentacles o base de l'anèmone verda Anemonia viridis (l’hoste més freqüent), la carnosa Cribrinospsis crassa o l'anèmone Condylactis aurantiaca.

 

Com s'alimenta?

Omnívor, menja petits animals vius o morts, algues i qualsevol tipus de residu orgànic que pugui trobar.

 

Com es reprodueix?

És ovípar. Entre la primavera i l'estiu es produeix la seva reproducció.

 

Es pot confondre?

Les quatre espècies del gènere Periclimenes que viuen a les nostres costes són molt similars i poden dur-nos a confusió, però segurament és amb Periclimenes sagittifer amb qui comparteix una major similitud. Es per això que cal tenir en compte que P. sagittifer únicament viu al est del Atlàntic i es distingeix de P. aegylios ja que té una V dorsal molt més curta. Per altra banda, ens ajudarà a diferenciar el saber que Periclimenes amethysteus presenta moltes taques en l’edat adulta i en uns llocs característics, i que Periclimens scriptus, és el més transparent, amb taques de color vermell, i només els ulls són opacs.

 

Curiositats

· Viu sobretot en associació amb l’anemone verda Anemonia viridis, aquesta associació aporta avantatges a la gambeta, però sense fer mal a l’anemone.

 

Taxonomía

Filum: Arthropoda, Subfilum: Mandibulata, Superclasse: Crustacea, Classe: Malacostraca, Subclasse: Eumalacostraca, Superordre: Eucarida, Ordre: Decapoda, Infraordre: Caridea, Família: Palaemonidae, Gènere: Periclimenes

 

Enllaç al glossari

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB