Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 16. Crustacis » Periclimenes scriptus es / en

Nom científic: Periclimenes scriptus

(Risso, 1822)

Nom comú: Cat: Gambeta de vidre, Cast: Gambita de cristal, Eng: Crystal prawn

Grup: 16. Crustacis

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins a 60m

Mides: Fins a 1cm

Com és?

Té una closca que no deixa en llibertat cap segment toràcic. Presenta tres parells de peces bucals i 5 parells de potes marxadores. El rostre és llarg i dentat, l’escama de la segona antena es troba clarament desenvolupada. El segon parell de quelípedes (potes marxadores que disposen de pinces) és llarg i supera clarament a l’escama. És bastant vitri i transparent, amb algunes taques de color blanc i vermell i també amb bandes transversals. Només els ulls son opacs i pedunculats.

 

On viu?

Normalment es pot trobar en colònies vegetals fins a 60 metres de fondària, mai amb massa freqüència, on viu amb l’anèmone Condylactis aurantiaca.

 

Com s'alimenta?

S’alimenta de petits organismes, tot i que se sap poc d'aquesta gamba.

 

Com es reprodueix?

L'època del desovament en el Mediterrani occidental té lloc entre abril i setembre, a l’Adriàtic de maig a juny. La femella porta sota del seu abdomen els ous fertilitzats, fins la seva eclosió, d’aquests naixeran larves.

 

Es pot confondre?

Les quatre especies del gènere Periclimenes són molt similars, i es poden confondre molt sovint. Periclimenes amethysteus presenta moltes taques en l’edat adulta, en llocs característics. Periclimenes sagittifer (Norman, 1861), nomes es troba a l’Atlàntic, i presenta taques blaves disperses a la seva closca. Periclimenes aegylios Grippa y Udekem d’Acoz, de 1996, és endèmica del Mediterrani, presenta un dibuix posterior mes llarg que en altres espècies europees, en el cefalotòrax té punts de color blau fosc. Periclimens scriptus, és el més transparent, amb les taques de color vermell, i només els ulls són opacs.

 

Curiositats

· Viuen en associació amb l’anèmone daurada Condylactis aurantiaca. Aquesta associació aporta avantatges a la gambeta però sense fer mal a l’anèmone.

 

Taxonomia

Regne: Animalia, Fílum: Arthropoda, Superclasse: Crustacea, Classe: Malacostraca, Ordre: Decapoda, Família: Palaemonidae, Gènere: Periclimenes

 

Enllaç al glossari

 

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB