Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 05. Esponges » Petrosia ficiformis es / en

Nom científic: Petrosia ficiformis

(Poiret, 1789)

Nom comú: Cat: Petrosia; Cast: Petrosia dura; Fr: Eponge pierre

Grup: 05. Esponges

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins a 50 m

Mides: Fins a 20 cm

Com és?

És una esponja que pot arribar fins als 20 centímetres de diàmetre i 10 cm d’alçada, encara que pot cobrir superfícies majors d’1 m2. La seva morfologia és molt variada, però en general els exemplars petits acostumen a ser arrodonits (alguns amb forma de fetge) i els de mides majors presenten una estructura massiva irregular. Els òsculs (orificis exhalants) són circulars i estan repartits regularment per la superfície, la qual és plana però de tacte rugós. La consistència és compacta i dura. El color és molt dependent de la llum i es deu a la presència d’algues que viuen en el seu interior. En ambients il·luminats té tonalitats de marrons fosques a violàcies i en zones ombrívoles el seu color és marró clar amb alguns tons vermellosos, en casos extrems pot arribar a presentar gran part de la superfície d’un color blanquinós. La part inferior de l’esponja és més clara que la resta de la superfície, a causa de la baixa exposició a la llum.

 

On viu?

Aquesta espècie es troba al mar Mediterrani i a la zona oriental de l’oceà Atlàntic, des de pocs metres de profunditat fins a 50 metres. Habita en fons durs, tant a coves i grutes completament fosques com a zones més ben il·luminades, tot i que sembla tenir més predilecció per ambients d’il·luminació moderada.

 

Com s’alimenta?

Com moltes esponges, aquesta espècie s’alimenta per filtració. L’aigua de mar entra a l’esponja a través de porus microscòpics que hi ha per tota la superfície de l’animal per alimentar-se de les partícules orgàniques suspeses a l’aigua. Una vegada filtrada, l’aigua és expulsada a través d’uns altres orificis macroscòpics ja citats abans, els òsculs.

 

Com es reprodueix?

L’època reproductiva de Petrosia ficiformis s’estén des del mes de maig fins al desembre. Al desembre, els òvuls i els espermatozoides són alliberats a l’aigua on té lloc la fecundació i el desenvolupament d’una nova esponja. També es pot donar la reproducció asexual: a partir del fragment d’un individu es pot formar una nova esponja.

 

Es pot confondre?

No, ja que té un color i una estructura molt característics.

 

Curiositats

· És comú trobar el nudibranqui Peltodoris atromaculata sobre la superfície d’aquestes esponges. A més d’alimentar-se de l’esponja, Peltodoris atromaculata també obté substàncies de defensa química de Petrosia ficiformis.

 

Taxonomia

Fílum: Porifera, Subfílum: Cellularia, Classe: Demospongiae, Subclasse: Cercatinomorpha, Ordre: Haplosclerida, Subordre: Petrosina, Família: Petrosiidae

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB