» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns, Dimarts, Dimecres i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 02. Algues vermelles » Peyssonnelia squamaria es / en

Nom científic: Peyssonnelia squamaria

(Gmelin) Decaisne, 1841

Nom comú:

Grup: 02. Algues vermelles

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins als 60m

Mides: Uns 5cm

Com és?

Alga laminar de fins a 4 centímetres de diàmetre. Presenta una coloració vermell bru en l’anvers, i color blanc una mica bru en el envers. El tal·lus foliaci de fins 5cm d’alt, eixamplat horitzontalment, es troba molt poc calcificat, amb estries concèntriques en la cara superior, normalment amb lòbuls superposats. Es fixa al substrat mitjançant rizoides, nomes per la part posterior. La part plana es troba molt plegada en la base i dóna l'impressió com si fos un petit tronc estès cap amunt en forma de ventall, a vegades dividit en porcions individuals, que es superposen o es disposen en espiral unes sobre les altres. De consistència membranosa però flexible. Tenen forma de fulla en forma de ronyó, entre retallat i lobulat a la vora.

 

On viu?

Espècie molt comú, pròpia de l’infralitoral i circalitoral, on apareix en fons rocosos, ombrívols i d’hidrodinamisme moderat. Des de la superfície fins als 40 metres de profunditat en l’infralitoral, amb freqüència sota roques sortints o entre rizomes de Posidonia oceanica. Pot aparèixer en els fons detrítics, sobre restes o algues calcàries, sobretot en el domini coral·ligen. En les aigües someres només es troba en llocs molt ombrívols. Es distribueix pel mar Mediterrani i per l’oceà Atlàntic nord-oriental. Es una espècie present durant tot l’any.

 

Com es reprodueix?

El seu cicle vital presenta una alternança de generacions isomorfa. Té diversos tipus de grups de tetrasporangis, del mateix color del tal·lus, en anells concèntrics per sota la vora anterior. Les tetràspores estan disposades en creu. Òrgans de fructificació entre setembre i febrer. Presenta un cicle de reproducció amb alternança de generacions, trigenètic. Com es el cas de moltes algues vermelles com per exemple Mesophyllum expansum.

 

Es pot confondre?

Hi ha 15 especies diferents de Peyssonnelia. Es diferencien en les seves taxes de calcificació, fent que la identificació nomes sigui possible sota el microscopi.

 

Curiositats

· Un altre nom científic utilitzat a vegades, però que no es vàlid, és Fucus squamaria Gmelin.

 

Taxonomia

Regne: Plantae, Fílum: Rodophyta, Classe: Florideophyceae, Ordre: Cryptonemiales, Família: Peyssonneliaceae, Gènere: Peyssonnelia

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB