» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Heterobranquis » Placida dendritica es / en

Nom científic: Placida dendritica

(Alder & Hancock, 1843)

Nom comú:

Grup: 14. Mol·luscs - Heterobranquis

Tipus paisatge: Immersió en praderia, Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 20m

Mides: Fins a 2cm

Com és?

La longitud d'aquest opistobranqui pot arribar a assolir els 20 milímetres, però normalment fa uns 10mm, És d'un color blanquinós translúcid en què s'aprecia, en l'interior del seu cos, la glàndula digestiva de color verd i les seves múltiples ramificacions que es troben al dors, al cap, a les cerates, als rinòfors i al peu d'aquest animal. Les cerates (protuberàncies), estan distribuïdes en un patró laterodorsal normalment de vuit sèries transversals. Cada cerata és llisa i arrodonida a la punta. L'obertura anal és anterodorsal, just darrere del cap. Els rinòfors enrollats en forma tubular.

 

On viu?

Viu a sobre de les algues del gènere Codium i Bryopsis. Com és el cas de les algues Codium tomentosum, Codium fragile i Bryopsis corticulans. Tots els registres de P. dendritica han vingut d'aigües poc profundes. Es tracta d'una espècie cosmopolita. Es distribueix per les costes del Pacífic i Atlàntic. Al nord-oest d'Europa des de Noruega fins el Mar Mediterrani, Nova Anglaterra fins al Mar Carib, Japó, Austràlia o Califòrnia.

 

Com s'alimenta?

S'alimenten de les algues del gènere Codium i Bryopsis. I normalment de forma gregària. Curiosament la forma de la seva ràdula i dentició varia depenent del tipus d'alga que mengen. Codium és una alga amb una textura dura, mentre Bryopsis té una textura suau. Sembla ser que si un velíger (larva) de Placida s'assenta sobre Codium, creix més lentament, arriba a una grandària petita i produeix pocs ous. Si s'instal·la a Bryopsis, creix ràpidament, arriba a grans dimensions i produeix més ous. Aquesta informació pot explicar les diferències de mida observades en alguns estudis. El seu aliment preferit dependrà de quin tipus d'alga es va trobar per primera vegada en estat de larva, a la qual els individus s'adaptaran morfològica i fisiològicament.

 

Com es reprodueix?

Són hermafrodites. L'esperma és intercanviat pels dos individus durant la copula, i després es diposita la posta. La posta és un cordó espiral pla amb unes dues voltes bastant unides, on els ous estan continguts a l'interior de càpsules ovals. Larva velígera.

 

Es pot confondre?

Es pot arribar a confondre amb Placida verticillata (Ortea, 1981) per la seva coloració també verdosa i mida. 

Curiositats

· És coneguda per la seva capacitat de realitzar la fotosíntesi utilitzant els cloroplasts ingerits i assimilats.

· Aquesta llimac de mar conserva cloroplasts fotosintèticament actius de Codium fràgile i Bryopsis corticulans (algues de les que s'alimenta) dins de les cèl.lules del seu tracte digestiu. No està del tot clar, però sembla que aquesta retenció li serveix per obtenir la seva coloració verda, ajudant l'animal a camuflar-se amb el substrat (algues) o per proporcionar-li una aportació extra d'energia mentre aquests cloroplasts segueixen funcionals.

· S'han aïllat compostos tòxics, que són biosintetizats per aquest mol·lusc. Són abundants en el moc que segreguen aquests animals davant dels depredadors.

 

Taxonomia

Filum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Subclasse: Opisthobranchia, Ordre: Sacoglossa, Superfamília: Limapontioidea, Família: Limapontiidae, Gènere: Placida

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB