Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Pomatoschistus bathi es / en

Nom científic: Pomatoschistus bathi

Miller, 1982

Nom comú: Cat: Gòbi de sorra, gobi de Bath; Cast: Gobio de Bath; Eng: Bath's goby; It: Ghiozetto di Bath

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió poc fonda, Immersió en sorra

Fondària: Fins a 20 m

Mides: Fins a 3 cm

Com és?

És un peix molt petit, fins i tot entre els del seu gènere. La seva mida màxima és de 3,2 centímetres, mentre que altres gòbids arriben als 5 o 6 cm. Té dues aletes dorsals arrodonides, una anal de la mateixa mida i forma que la segona dorsal, i una cua ampla i arrodonida. És de color beix translúcid, amb taquetes tant blanques com fosques per tot el cos, una coloració que el mimetitza molt amb el seu hàbitat (sorra gruixuda i grava). Les taques blanques estan més desenvolupades a la part ventral. Destaca la presència d'una filera de sis taques negres allargades a cada costat de l'animal, al llarg de la columna vertebral.

 

On viu?

És una espècie bentònica que viu a molt poca fondària (entre els 2 i els 10 metres). Normalment el trobarem quiet a la sorra, tot i que a vegades neda en grups a mar obert, molt a prop del fons (a menys de mig metre de distància). El podem trobar en aigües salines i també en aigües amb menys concentració de sal, en llocs com estuaris. El trobem a tot el Mediterrani i al mar de Màrmara com a espècie endèmica. Recentment s'ha registrat com a espècie introduïda a la mar Negre.

 

Com s'alimenta?

S'alimenta de copèpodes i larves de peixos.

 

Com es reprodueix?

Ara per ara, no s'ha estudiat prou la reproducció del P. bathi per a donar-ne una descripció fiable. Això no obstant, sabem que espècies del mateix gènere, com P. microps o P. minutus, es repeteix un patró: La reproducció és a finals d'estiu, i els mascles utilitzen estructures buides, com ara conquilles, pedres planes o taps d'ampolla per a construir un niu, a recer del qual la femella diposita els ous. Podem suposar que en el cas del gobi de Bath, el comportament no variarà gaire.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb els juvenils d'altres espècies més grosses del mateix gènere, particularment P. pictus i P. quagga.

 

Curiositats

· És un peix espantadís, que de seguida fa un ràpid salt i fuig quan detecta la proximitat d'alguna amenaça. De totes maneres, no pot mantenir molta estona el ritme de fugida, i si s'és perseverant, el peix es cansa aviat.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Classe: Actinopterygii, Ordre: Perciformes, Família: Gobiidae, Gènere: Pomatoschistus

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB