Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 16. Crustacis » Pontonia pinnophylax es / en

Nom científic: Pontonia pinnophylax

(Otto, 1821)

Nom comú: Cat: Gambeta de les nacres

Grup: 16. Crustacis

Tipus paisatge: Immersió en praderia

Fondària: Fins a 40 m

Mides: Fins a 4 cm

Com és?

Presenta una closca gran que no deixa en llibertat cap segment toràcic, amb tres parells de peces bucals i 5 parells de potes marxadores, algunes presenten pinces. El rostre és curt i en forma d’espina, amb els ulls pedunculats. Escama de la segona antena clarament desenvolupada. L’espècie presenta una gran palma en el segon parell de pereiòpodes (que són les potes que surten del tòrax de l'animal), amb la vora inferior arrodonida i sense quilla. Els individus d’aquesta espècie presenten una coloració de carn pàl·lida, gairebé blanquinosa.

 

On viu?

Es poden trobar en les esquerdes i orificis d’esponges i en els Pinnidae, normalment entre 10 i 40 metres de profunditat. Poden viure com a hostes a l’interior del mol·lusc Pinna nobilis, sempre en parelles on s’asseguren protecció i recursos tròfics.

 

Com s'alimenta?

Consumeixen l'aliment atrapat en la mucositat segregada per l’amfitrió.

 

Com es reprodueix?

L’època de desovament en el Mediterrani occidental és de juny a setembre i en l’Adriàtic de juny a agost. En els mascles les dues primeres potes que surten de la cua, conegudes com a pleopodis I i II, estan transformades per a la còpula i actuen com a òrgans conductors dels espermatòfors. La fecundació sol ser interna a través d’apèndixs copuladors.

 

Es pot confondre?

Es podria confondre amb Periclimenes scriptus a causa de que els dos presenten el cos molt transparent, però tots dos es poden diferenciar clarament per la mida.

 

Curiositats

· Els crustacis presenten una capacitat molt desenvolupada de regenerar apèndixs amputats.

 

Taxonomia

Regne: Animalia, Fílum: Arthropoda, Superclasse: Crustacea, Classe: Malacostraca, Ordre: Decapoda, Família: Palaemonidae, Gènere: Pontonia

 

Enllaç al glossari

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB