Horari d'atenciˇ al P˙blic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espŔcies » 11. Cucs - PlanÓries » Prostheceraeus giesbrechtii es / en

Nom cientÝfic: Prostheceraeus giesbrechtii

Lang, 1884

Nom com˙: Cast: Planaria roja

Grup: 11. Cucs - PlanÓries

Tipus paisatge: Cap en particular

FondÓria: Fins als 50 m

Mides: Fins a 2 cm

Com és?

És una planària (cuc pla) amb els tentacles, situats al cap, de color blau fosc. Al cos, de color blanc blavós, té diverses franges verticals de color blau violeta i una de central de color groc llimona. Els ulls estan als tentacles.

 

On viu?

Viu normalment sobre fons de roca, en parets verticals i sobre algues calcàries, esponges, briozous o tunicats. Se sol trobar entre els 5 i els 40-50 metres de fondària (a la zona infralitoral).

 

Com s'alimenta?

Les planàries són carnívores. Totes elles tenen predilecció pels animals sedentaris i colonials com els briozous, els cnidaris, els ascidis, els mol·luscs i alguns crustacis o cucs poliquets.

 

Es pot confondre?

Prostheceraeus roseus es confon habitualment amb Prostheceraeus giesbrechtii, sobretot sota l'aigua quan l'absència de tons vermells enganya l'ull i aquest no nota la diferència entre el rosa i el blau. L'error i les confusions es repeteixen, fins i tot a la mateixa literatura científica. Tampoc s'han fet gaires estudis al respecte.

 

Curiositats

· Sabies que suporten condicions ambientals molt variables, però que si aquestes posen en perill la seva subsistència, les planàries es poden partir elles mateixes i acaben regenerant cada una un animal sencer.

· Detecten l'aliment a grans distàncies gràcies a unes cèl·lules olfactives que tenen a la zona del cap.

· Emboliquen les preses amb una secreció mucosa que les immobilitza. Després fan sortir la faringe de la boca que segrega uns enzims que predigereixen el menjar. Finalment xuclen les seves preses.

 

Taxonomia

Fílum: Platyhelminthes, Subfilum: Turbellaria, Infrafilum: Rhabditophora, Ordre: Polycladida, Subordre: Cotylea, Família: Euryleptidae, Gènere: Prostheceraeus

Guia d'espŔcies


GUIA D'ESP╚CIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espŔcies
RSS Noticies CIB