Horari d'atenciˇ al P˙blic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espŔcies » 11. Cucs - PlanÓries » Prostheceraeus roseus es / en

Nom cientÝfic: Prostheceraeus roseus

Lang, 1884

Nom com˙: Cat: PlanÓria rosa, Cast: Planaria rosa, Ang: Pink flatworm, Fr: Ver plat rose, Ale: Rosa Plattwurm

Grup: 11. Cucs - PlanÓries

Tipus paisatge: Cap en particular

FondÓria: Entre 5 i 50 m

Mides: Fins a 3 cm

Com és?

És una planària que arriba als 2-3 centímetres de llarg. Té el cos ovalat i molt pla. A la zona del cap té dos tentacles formats amb el mateix marge del cos de l’animal. És de color rosat amb una franja central blanca i una dotzena de franges blanques i fines que recorren longitudinalment el cos. La vora també és blanca.

 

On viu?

Viu normalment sobre fons de roca, en parets verticals i a sobre d’algues calcàries, esponges, briozous o tunicats. Es troba normalment entre els 5 i els 40-50 metres de fondària.

 

Com s’alimenta?

Les planàries són carnívores. Totes elles tenen predilecció pels animals sedentaris i colonials com els briozous, els cnidaris, els ascidis, els mol·luscs i alguns crustacis o cucs poliquets. En el cas del Prostheceraeus roseus Lang, 1884 el seu aliment predilecte sembla que seria l’ascidi Clavelina nana.

 

Com es reprodueix?

Es creu que la reproducció es duu a terme durant l’estiu. Tots els animals posseeixen els dos sexes, masculí i femení. Habitualment es reprodueixen, però, amb un altre individu, al que claven un penis en forma d’agulla a través de la pell per intercanviar l’esperma. Ponen els ous de forma aïllada. 

 

Es pot confondre?

Es confon habitualment amb Prostheceraeus giesbrechtii Schmarda, 1859, sobretot sota l’aigua quan l’absència de tons vermells enganya l’ull i aquest no nota la diferència entre el rosa i el blau. L’error i les confusions es repeteixen fins i tot a la mateixa literatura científica. Tampoc s’han fet gaires estudis al respecte.

 
Curiositats

· Sabies que suporten condicions ambientals molt variables, però que si aquests posen en perill la seva subsistència, les planàries es poden partir elles mateixes i acaben regenerant cada una un animal sencer

· Detecten l’aliment a grans distàncies gràcies a unes cèl·lules olfactives que tenen a la zona del cap

· Emboliquen les preses amb una secreció mucosa que les immobilitza. Després fan sortir la faringe de la boca que segrega uns enzims que predigereixen el menjar. Finalment xuclen les seves preses. 

 

Taxonomia

Fílum: Platyhelminthes, Subfílum: Turbellaria, Infrafilum: Rhabditophora, Ordre: Polycladida, Subordre: Cotylea, Família: Euryleptidae, Gènere: Prostheceraeus

Guia d'espŔcies


GUIA D'ESP╚CIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espŔcies
RSS Noticies CIB