Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 15. Briozous » Schizobrachiella sanguinea es / en

Nom científic: Schizobrachiella sanguinea

(Norman, 1868)

Nom comú:

Grup: 15. Briozous

Tipus paisatge: Immersió en praderia

Fondària: Fins a 50 m

Mides: Fins als 20 cm

Com és?

Colònia incrustant que pot ser unilaminar o plurilaminar. Els zooides o individus de la colònia presenten una forma oval a rectangular i estan ordenats en fileres regulars. Paret frontal plana, perforada per grans porus. L'obertura és acampanada i sense espines, amb dos solcs plans i un profund solc intermedi. Els individus de la colònia destinats a la defensa d'aquesta (o aviculàries) són poques. La coloració de la colònia viva és vermella o taronja fosc. Aquest color no s'esvaeix després de la mort de l'animal, però es transforma en marró fosc.

 

On viu?

Viu en fons rocosos i a la base de les fulles de Posidonia oceanica, des dels 5 fins als 50 metres de profunditat. Viu al Mediterrani (sobretot la conca occidental) i a l'Atlàntic oriental des de Portugal fins a les illes Britàniques.

 

Com s'alimenta?

La corona de tentacles dels briozous genera un corrent que porta l'aliment cap a la boca de l'individu. Els tentacles, per la seva banda, estan recoberts d'una substància enganxosa que facilita capturar l'aliment, que principalment es compon de plàncton vegetal (fitoplàncton).

 

Com es reprodueix?

Són hermafrodites. Les seves larves i embrions neden lliures en el plàncton i es poden trobar al llarg de tot l'any. La seva fixació s'ha assenyalat a la primavera i al principi de l'estiu.

 

Es pot confondre?

Hi ha una possible confusió amb espècies del gènere Schizoporella. És el cas de Schizoporella errata, tot i que aquesta espècie forma grans cons múltiples, diferents de les voltes que fan les colònies adultes de Schizobrachiella sanguinea.  Quan les colònies són joves i molt planes es poden confondre amb Schizoporella dunkeri, que és una espècie plana i incrustant que coincideix en la distribució. En aquest cas el color de la colònia ens ajudarà a distingir-les, ja que els zooides o individus de Schizobrachiella sanguinea són més foscos, amb una tendència a anar cap al negre, tot i que sempre domina el vermell, a vegades amb una mica de blanc.

 

Curiositats

· Briozou ve del llatí bryon, que vol dir molsa. De fet els anglesos o alemanys anomenen els briozous com a "Moss animals" o Moostierchen, que no vol dir res més que animals de molsa.

· Sanguinea prové del color vermell intens que caracteritza aquesta espècie, semblant al de la sang.

· Un sinònim pel qual també es coneix aquesta espècie, però que ja no es fa servir és Schizoporella sanguinea.

 

Taxonomia

Fílum: Bryozoa, Classe: Gymnolaemata, Ordre: Cheilostomatida, Subordre: Neocheilostomatina, Infraordre: Ascophora, Secció: Lepraliomorpha, Família: Schizoporellidae, Gènere: Schizobrachiella

 

Enllaç al glossari

 
» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB