Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 20. Peixos cartilaginosos » Scyliorhinus stellaris es / en

Nom científic: Scyliorhinus stellaris

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Gatvaire, gat, gat ver. Cast: Alitán, gatilla. Eusk: Momarra. Eng: Nursehound. Fr: Grande roussette. Al: Grossgefleckter katzenhai. It: Gattuccio maggiore.

Grup: 20. Peixos cartilaginosos

Tipus paisatge: Immersió en sorra

Fondària: Fins a 100 m

Mides: Fins a 1,2 m

Com és?

És de la família dels taurons i té un aspecte força similar. Per sobre és de color marró fosc, amb taques més fosques o negres. Per sota és de color beix o blanquinós. La seva mida pot arribar als 1,2 metres, tot i que s'han descrit exemplars de fins a 1,9 m. Els orificis nasals estan gairebé units amb la boca.

 

On viu?

Normalment viu a certa distància de la costa, a una profunditat d'uns 65 metres o més, tot i que ocasionalment s'apropa i es pot trobar en fondàries menors, sobretot en l'època de posta. Viu adherit al substrat o nedant molt proper a aquest. Li agraden els fons sorrencs de sorra fina o gruixuda.

 

Com s'alimenta?

És carnívor, s'alimenta de peixos i invertebrats com crancs i gambes que troba propers als fons on habita.

 

Com es reprodueix?

Es reprodueix ponent ous. S'aparella els mesos d'estiu, entre abril i setembre. Pon uns ous de color marró que queden entortolligats amb les algues per uns filaments que tenen als extrems. Les cries surten de l'ou amb uns 16 centímetres.

 

Es pot confondre?

És molt fàcil confondre'l amb un parent seu, el Scyliorhynus canícula (Linnaeus 1758), anomenat gat, que és molt semblant d'aspecte. La diferència és que aquest és més petit, com a molt fa 100 cm, i té els lòbuls nasals més a prop i el cap menys aplanat.

 

Curiositats

· Aquest peix pon els ous en zones costaneres i a vegades se'n troben d'entortolligats en algues pels filaments que tenen. L'ou és transparent i a dins s'hi pot veure la cria com es forma i com es mou.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Classe: Chondrichthyes, Ordre: Carcharhiniformes, Família: Scyliorhinidae, Gènere: Scyliorhinus

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB