Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 16. Crustacis » Scyllarides latus es / en

Nom científic: Scyllarides latus

(Latreille, 1803)

Nom comú: Cat: Cigala del Mediterrani; Cast: Cigarra de mar, zapatilla, chicharro; Eng: Mediterranean slipper lobster; Fr: Grande cigale de mer

Grup: 16. Crustacis

Tipus paisatge: Immersió nocturna, Immersió en coves

Fondària: Fina a 100 m

Mides: Fins a 50 cm

Com és?

És un crustaci amb la closca de color marró-rogenc, amb taques roges en el primer segment de l'abdomen, aspra, rugosa, granulosa i vorejada d'un lila blavós al nivell de les antenes. Les antenes són també d'aquest color lilós. Per la part ventral són d'un groc intens. El seu cos és rabassut, aplanat dorsoventralment i el segon parell d'antenes s'ha convertit en unes pales aplanades i segmentades. Les potes es troben desproveïdes de pinces, excepte el cinquè parell en les femelles, que l'utilitzen per al manteniment dels ous que duen sota l'abdomen. Els adults grans, que ja rarament muden, de vegades porten petites algues o invertebrats (hidrozous, briozous) units a la seva closca, que junt amb la seva coloració marró rogenca els ajuden a confondre's amb el substrat on viuen, millorant encara més la qualitat del seu camuflatge.

 

On viu?

Es distribueix des de Portugal fins al Golf de Guinea, per tot el Mediterrani. Viu en coves, esquerdes i també se'l troba per sota de les lloses de pedra, aïllats en la posidònia. En general doncs en els fons rocosos i mixtes de sorra i roca.
Sovint també se'l troba incrustat, penjant dels sortints i cavitats del sostre on es confon amb el color del substrat.

 

Com s'alimenta?

Són depredadors i s'alimenten de mol·luscs, preferentment de pegellides i bivalves.

 

Com es reprodueix?

El període de reproducció és d'abril a agost. Els ous són d'un color taronja brillant i, a mesura que maduren, passen a marró fosc.

 

Es pot confondre?

Es pot arribar a confondre amb Scyllarides herklotsii la qual es diferencia de S.latus per la presència de tres taques vermelles, clarament separades entre el cefalotòrax i l'abdomen. Scyllarus arctus  també es força semblant, però de mida més petita. Té un cos d'un color molt més rogenc amb unes bandes transversals d'un vermell brillant, la seva closca és llisa. Les potes consten d'anelles d'un color més groc. La seva grandària a penes supera els 100 a 110 mil·límetres.

 

Curiositats

· L'espècie escasseja en tota la seva àrea de distribució a causa de la pesca massiva.

 

Taxonomia

Fílum: Arthropoda, Subfílum: Crustacea, Classe: Malacostraca, Ordre: Decapoda, Subordre: Pleocyemata, Infraordre: Achelata, Família: Scyllaridae, Subfamília: Scyllarinae, Gènere: Scyllarides

 

Enllaç al glossari

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB