» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 12. Mol·luscs » Sepia officinalis es / en

Nom científic: Sepia officinalis

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Sípia. Cast: Sepia. Eusk: Txautxa, Jibia. Ang: Common cuttlefish. Fr: Seiche commune, sèche. It: Sepie commune. Al: Gemeiner Tintenfisch

Grup: 12. Mol·luscs

Tipus paisatge: Immersió en sorra, Immersió en praderia, Immersió nocturna

Fondària: Fins 150m

Mides: Fins a 65cm

Com és?

La sípia (Sepia officinalis (Linnaeus, 1758) té un cos aplanat i envoltat per una cresta cutània que utilitza per nedar. Presenta 10 braços, 8 curts amb dos fileres de ventoses i dos braços llargs retràctils que acaben amb una maça amb ventoses que utilitza per caçar. Color variable molt mimètic, encara que pot veure's una banda vermella i marró quan l'animal està excitat. Pot arribar a mesurar 65 cm. Té una conquilla interna i calcària plena de cambres que li serveixen en la flotació.

 

On viu?

En trobem sípies des de les Illes Britàniques fins al Mediterrani i el Marroc. La sípia viu a zones sublitorals, de fins a 150 m. Normalment es podem trobar en fons sorrencs o propers a praderies. Aquest és el hàbitat que prefereixen excepte quan busquen preses. Aleshores es desplacen a zones més rocoses plenes d'algues on busquen petits crustacis i d'altres preses per menjar. L'activitat de Sepia officinalis (Linnaeus, 1758) és nocturna. De dia viuen enfonsats a la sorra o amagats entre la posidònia. Després de la seva època reproductiva, quan arriba l'hivern, la sípia es desplaça de les zones costeres a aigües més profundes.

 

Com s'alimenta?

La dieta de la sípia es fonamenta de llagostes, crustacis i altres animals petits. La tècnica de caça és molt peculiar ja que intenta passar desapercebuda però atenta a possibles preses, que en aparèixer, ataca per sorpresa amb els seus poderosos tentacles. Una vegada la te agafada se l'emporta a la boca. Arribat aquest moment la fixa amb els tentacles curts i la devora amb les seves afilades mandíbules. Una altre característica de la depredació de la sípia, és que en el cas que la presa estigui lluny, pot perseguir-la amb l'ajuda de la seva cresta cutània (que utilitza com a vela amb les corrents) i el sifó.

 

Com es reprodueix?

La seva època reproductiva és a la primavera. Els mascles prenen una coloració de zebra en aquesta època i fan ús d'un braç modificat que els serveix per cedir la càpsula seminal a la femella. Arriben a posar més de 500 ous d'un aspecte similar a una llimona i d'un to fosc que agafen amb la tinta de la mare que els injecta per tal que passin més desapercebuts. Són d'uns 8 mm i es subjecten en raïms. L'eclosió d'aquests ous després de dos mesos dóna lloc a sípies totalment desenvolupades i amb un comportament molt similar als adults. Una de les característiques de la sípia és que si disposen de tinta l'injecten als ous per enfosquir-los i fer que siguin menys visibles per possibles depredadors. Els mascles s'uneixen amb la seva companya i no l'abandonen fins la seva mort.

 

Es pot confondre?

Sepia officinalis (Linnaeus, 1758) no és l'única sípia que podem trobar a les nostres costes. També existeix Sepia orbignyana Férussac, 1826, que es diferencia per una espina visible i ser d'un mida més petit i la Sepia elegans Blainville, 1827 de menor mida encara. Per poder diferenciar-les ens hem de fixar en trets com el mida, la forma i la posició de les ventoses. Tot i així alguns cops són difícils de diferenciar degut a que són espècies molt esteses i tenen costums similars.

 

Curiositats

· Pot ser la curiositat més gran és la capacitat que tenen de canviar de coloració en funció del seu estat d'ànim. Normalment adopten colors sorrencs per tal d'amagar-se. Però el control sobre aquest tret és total i pot canviar la seva coloració de manera sobtada.

· Les sípies arriben a viure entre 18 i 30 mesos.

 

Taxonomia

Filum: Mollusca, Classe: Cephalopoda, Subclasse: Coleoidea, Ordre: Sepioidea, Família: Sepiidae, Gènere: Sepia

 

Enllaç al glossari

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS A FACEBOOK o INSTAGRAM

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook o Instagram

RSS Noticies CIB