Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Serranus cabrilla es / en

Nom científic: Serranus cabrilla

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Serrà, anfós bord, cabra, mero bord, nero bord. Cast: Cabrilla. Ang: Comber. Fr: Serran chevrette. Ita: Perchia. Ale: Sägebarsch

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió en praderia

Fondària: Fins 500 m

Mides: Fins a 40 cm

Com és?

Té el cos bastant allargat i pot arribar a mesurar fins a 40 cm encara que el més comú és que trobem exemplars d'entre 15-20 cm. Presenta una única aleta dorsal allargada. El dors i els laterals són de color marró vermellós amb 7-9 bandes verticals més fosques. Al llarg del cos tenen de 2 a 3 bandes de color blanc o groc. La coloració d'aquests peixos pot variar amb l'edat, les estacions o la profunditat, els peixos que viuen en zones profundes tenen colors més foscos.

 

On viu?

Viu al mar Mediterrani, al mar Roig, al mar Negre i en l'Atlàntic oriental, on se li troba des d'Anglaterra fins a Sud-àfrica, així com en les illes oceàniques. Pot trobar-se des de la superfície fins a profunditats de 500 metres encara que el més comú és trobar-los en fons rocosos, sorrencs o en praderies d'herbes marines situades entre 30 i 60 metres.

 

Com s’alimenta?

Són peixos carnívors que detecten les seves preses visualment. S'alimenten principalment de peixos, crustacis, cucs i cefalòpodes.

 

Com es reprodueix?

Són veritables hermafrodites, és a dir, els individus són mascle i femella alhora i això fa que puguin fecundar els seus propis òvuls (fecundació interna) però generalment la fecundació és externa. Es reprodueixen entre abril i juliol. Fresa en el mar Mediterrani i el mar Roig.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb altres espècies del gènere Serranus com Serranus scriba (Linnaeus, 1758), Serranus hepatus  (Linnaeus, 1758) o Serranus atricauda Günther, 1874, encara que la seva coloració, forma i grandària són bastant característiques. Es diferencia bàsicament per les bandes longitudinals que presenta al seu ventre.

 

Curiositats

· Encara que la seva carn es considera de bona qualitat és un peix sense importància econòmica. Es pesca amb ham com esport.

· Es comercialitza com a peix d'aquari.

· Aquesta espècie pot duplicar la seva població en poc temps (1,4 - 4,4 anys).

· És un peix bastant territorial, observa als intrusos incloent als membres de la seva pròpia espècie.

· És poc poruc per això és comú veure'l prop de submarinistes. Però quan se sent amenaçat s'amaga en els forats de les roques.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata; Subfílum: Vertebrata; Infrafílum: Gnathostomata; Classe: Osteichthyes; Subclasse: Actinopterygii; Ordre: Perciformes; Família: Serranidae; Subfamília: Serraninae; Gènere: Serranus

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB