Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Serranus scriba es / en

Nom científic: Serranus scriba

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Vaca serrana, serrà, vaca. Cast: Serrano, Ang: Painted comber, Fr: Serran écriture, Ita: Schiarrano scrittura, Ale: Schriftbarsch

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins als 30 m

Mides: Fins a 30 cm

Com és?

Té el cos allargat però menys que Serranus cabrilla (Linnaeus, 1758) i el cap cònic amb la boca en posició terminal. Pot arribar a mesurar fins a 30 cm però el més comú és que mesuri al voltant de 20 cm. Presenta una única aleta dorsal llarga. És de color marró vermellós amb 4-7 bandes verticals més fosques, l'aleta caudal és de color ataronjat. En els laterals té una taca de color blau molt característica. En el cap i el musell podem veure un dibuix blau i vermellós.

 

On viu?

Es troba en el mar Mediterrani, el mar Negre i en l'Atlàntic oriental fins al golf de Biscaia. Viu en aigües poc profundes (màxim 30 metres) entre roques i zones de sorra i herba marina encara que també el podem veure en l'interior d'esponges, equinoderms i tubs buits de poliquets.

 

Com s'alimenta?

Són peixos carnívors. S'alimenten principalment de peixos, crustacis i mol·luscs.

 

Com es reprodueix?

Són veritables hermafrodites, és a dir, els individus són mascle i femella alhora i això fa que puguin fecundar els seus propis òvuls (fecundació interna) però generalment la fecundació és externa. Es reprodueixen entre abril i agost. Per a fresar s'acosten a la riba i deixen els ous entre les roques del fons on queden adherits.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb altres espècies del gènere Serranus com Serranus cabrilla (Linnaeus, 1758), Serranus hepatus (Linnaeus, 1758) o Serranus atricauda Günther, 1874, encara que la seva coloració, forma, grandària i distribució són bastant característiques. Es diferencia bàsicament per la taca blavosa que presenta en el ventre.

 

Curiositats

· Rep el nom de scriba pels dibuixos que té en el cap, ja que recorden a símbols aràbics.

· Són peixos solitaris, però en èpoques de zel neden en parella.

· Encara que la seva carn es considera de bona qualitat és un peix sense importància econòmica. Es pesca amb ham com esport.

· Aquesta espècie pot duplicar la seva població en poc temps (1,4 - 4,4 anys).

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Subfílum: Vertebrata, Infrafílum: Gnathostomata, Classe: Osteichthyes, Subclasse: Actinopterygii, Infraclasse: Actinopteri, Cohort: Clupeocephala, Ordre: Perciformes, Família: Serranidae, Subfamília: Serraninae

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB