Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 06. Cnidaris-Meduses » Sertularella mediterranea es / en

Nom científic: Sertularella mediterranea

Hartlaub, 1901

Nom comú:

Grup: 06. Cnidaris-Meduses

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins a 30 m

Mides: Fins a 5 cm

Com és?

És un cnidari, concretament del grup dels hidrozous, que forma colònies erectes i ramificades, d'entre 2 i 4 centímetres d'alçada. La branca principal o hidrocaudal és monosifònica, és a dir, conté un únic sifó. Les hidroteques o receptacles on habiten els pòlips de la colònia estan disposats de forma alterna en el mateix pla amb quatre dents, presentant el pla més extern un major desenvolupament.

 

On viu?

Es troba en zones obagues a partir de l'infralitoral, a praderies de Posidonia oceanica o sobre les roques, a profunditats de fins a 30 metres. Distribució mediterrània i atlàntica.

 

Com s’alimenta?

A les colònies de pòlips és freqüent que els individus s’especialitzin per desenvolupar diferents funcions comunitàries. Trobem gonozoides, pòlips reproductors, dactilozoides, pòlips defensius, cistozoides, pòlips que acumulen els productes d’excreció i finalment els gastrozoides, pòlips alimentaris que reparteixen els nutrients a la resta de la colònia a través d’una cavitat gàstrica comuna per tots els individus.

 

Com es reprodueix?

El cicle dels hidrozous s’inicia amb un embrió, que amb una posterior segmentació esdevé una larva ciliada que es fixa al substrat. El desenvolupament de la larva culmina amb la formació d’un pòlip que es reproduirà asexualment. El resultat seran meduses amb gònades, és a dir, òrgans sexuals, per tant, es reproduiran sexualment i formaran embrions que tancaran el cicle. No tots els grups presenten les dues fases, pòlip i medusa. Hi ha grups en els quals la fase medusa és inexistent o està reduïda i, a d’altres grups, falta la fase pòlip i les meduses es formen a partir de larves. Parlem dels hidrozous en general perquè d’aquesta espècie concreta no se sap gaire informació.

 

Es pot confondre?

Pot confondre's amb Sertularia perpusilla, ja que morfològicament són molt similars i habiten en zones molt semblants.

 

Curiositats

· El grup dels hidrozous conté molta biodiversitat i comprèn més de 2700 espècies conegudes.

· Dins el grup dels hidrozous, existeix una alternança entre la fase medusa i la fase pòlip, tot i que hi ha un predomini d’estadi de pòlip.

 

Taxonomia

Fílum: Cnidaria, Classe: Hydrozoa, Ordre: Leptothecata, Família: Sertulariidae, Gènere: Sertularella

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB